Twitter'da takip et
Ana Sayfa

Uzun süredir hakkında yazmak istediğim bir konuydu aslında rel=”nofollow”, fakat WordPress’e geçiş ve diğer yazıların araya girmesi ile birlikte bir süredir rafa kaldırmıştım bu konuyu. Geçenlerde Matt Cutts’ın da blogunda konuya yer vermesi ile birlikte tekrar aklıma geldi :) Bu yazıyı okumadan önce, eğer henüz okumadıysanız, yazının içeriğini daha iyi kavrayabilmek adına daha önceden yayınlamış olduğum “PageRank nedir?” ve “Bağlantı değişimi nedir?” başlıklı yazılarıma bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Bugün, bir çok çözüm üretilmiş olmasına rağmen, halen web siteleri üzerinde yayılan spam engellenemiyor. Özellikle yüksek trafik alan, arama motorlarınca sevilen bir siteniz varsa ve bu siteniz yapısında, kullanıcı etkileşimi yaratmak adına, okurlarına yorumlar ve yazılar eklemek gibi özellikler barındırıyorsa başınız mutlaka spam ile beladadır. Çünkü hepimiz biliyoruz ki;

daha çok bağlantı = daha yüksek PageRank değeri = daha çok trafik ve daha çok para!

demek. Bu yüzden de, özellikle bağlantı desteği bulma şansı düşük olan hassas konulardaki (porno, ilaçlar, kumar vs.) içeriğe sahip sitelerin sahipleri sıklıkla web spami yaratarak sitelerini arama sonuç sayfalarında daha yüksek yerlere taşımaya çalışıyorlar.

İşin kötü tarafı bu site sahipleri kendi sitelerine yarar sağlamaya çalışırken sizin sitenizde sadece görüntü kirliliği yaratmakla kalmıyorlar, arama motorlarındaki durumunu da etkileyebiliyorlar. Google bu tip spam yaratan siteleri farkettiğinde indeksinden çıkararak onları cezalandırırken bu sitelere link vererek (!) yücelten sitelere de pek hoş gözle bakmıyor ve suç ortağı muamelesi yaparak aynı cezaya tabii tutabiliyor. Haksız da sayılmaz, çünkü size link verenleri kontrol edemezsiniz ve dolayısı ile bu bağlantılardan sorumlu tutulamazsınız, fakat sitenizden diğer sitelere yönlendirilecek bağlantıların sizin kontrolünüzde olması gerektiği için bunlardan pekala sorumlu tutlabilirsiniz.

Google, 2005’in başlarında, böyle bir durum ile karşı karşıya kalmak istemeyen web sitesi sahiplerine bir yöntem önerdi; rel=”nofollow”. Google, arama robotunun bu tagı gördüğü linkleri değerlendirme dışı tutacağını bildirdi ve webmaster’lara iyi ile kötünün ayırımında Google yardımcı olmaları ve sitelerindeki dış bağlantılar nedeni ile zarar görme ihtimallerini en aza indirme şansı verdi. Daha sonra Yahoo! ve MSN’in de destek verdiği bu etiketi bugün, aralarında popüler WordPress ve Movable Type’ın da bulunduğu, birçok blog yazılımı tarafından destekleniyor ve yorum alanlarındaki bağlantılar otomatik olarak rel=”nofollow” etiketi ile donatılıyor.

Peki bu etiket bağlantıya nası ekleniyor? Normalde bir html bağlantısı aşağıdaki şekildedir;

<a href="https://www.acemiblogcu.com">Acemi Blogcu</a>

Bu etiket ile bağlantı şu şekli alıyor;

<a href="https://www.acemiblogcu.com" rel="nofollow">Acemi Blogcu</a>

Blog yazılımları, eğer bu etiketi destekliyorlarsa, yorum alanlarında verilen bağlantılara otomatik olarak bu etiketi ekliyorlar, sizin bir şey yapmanıza gerek kalmıyor. Google bu etiketi içeren bir bağlantı gördüğünde onu yokmuş varsayıyor ve değerlendirmeye almıyor, fakat bu rel=”nofollow” etiketi içeren bir sitenin bu etiket nedeni ile kötü bir puan alacağı anlamına gelmiyor. Bu etiketi içeren link bulunduğu sayfanın arama motorları açısından durumunu etkilemediği gibi bağlantının yönlendiği sitenin durumunu da olumsuz etkilemiyor.

Bu etiket sadece yorumlar gibi kullanıcı girdi alanlarında kullanılmalıdır gibi bir kural da yok, aksine blogunuzda (ya da web sitenizde) istediğiniz herhangi bir alanda ihtiyaç duyduğunuzda kullanabilirsiniz.

“rel=”nofollow” nedir?” başlıklı yazıya 34 yorum yapılmış

  1. Ayhan ARDA demiş ki:
    30 May 2006, 3:06 am

    Olayın arka planını bu kadar bilmiyordum,benim için sadece “izleeemeeee”anlamı veriyordu,bu profosyonel bilgi için teşekkürler..Zaten ne yapsan en iyisini yapıyorsun ya…Teşekkürler… :)

  2. Engin demiş ki:
    25 August 2006, 1:46 pm

    Google PR’leri hesaplarken karşılıksız linklere daha çok önem veriyor ve bu nofollow komutu ile size verilen linkler karşılıklı olsa bile bunları karşılıskız olarak nitelendirebilir. Sizin yorumunuz nedir

  3. ali demiş ki:
    25 August 2006, 2:08 pm

    Sorunuzu tam olarak anlayamadığımı itiraf etmeliyim, bir örnekle açıklayabilirseniz sevinirim.

  4. Engin demiş ki:
    25 August 2006, 5:06 pm

    Google Pagerank değerini hesaplarken verilen her linki bir oy olarak değerlendiriyor. Bunda hemfikiriz herhalde. Ancak şimdi örneğin http://www.ekdur.com linki sizde mevcut. Ama bu http://www.ekdur.com sitesinde http://www.acemiblogcu.com linki yok. Demek ki bir karşılıklı link exchange değil de, beğeniye mahsus bir ekleme var diyor Google. Ve verilen bu karşılıksız linkten dolayı beğenilen bir site olduğunu düşünüp daha fazla PR puanı veriyor.

    Söylemek istediğim bu komutu kullanarak, örneğin toplistlere link verebilir ve onların da bizi görüntülemesini sağlayabilir, ancak Google’ın karşılıksız link olarak değerlendirmesini sağlayabiliriz. Böylelikle PR’miz daha fazla olur.

    Aksi taktirde ben bu bütün yazdıklarımı boşuna yazdım, Google bunu hesaba katmıştır. :D

  5. ali demiş ki:
    25 August 2006, 7:57 pm

    Söylediklerinize tamamen katılıyorum, her ne kadar Google toplist vb sitelerden gelen bağlanıları diğerleri kadar önemsemiyor olsa da (*), nofollow’u bu şekilde de kullanmak mümkün :)

    (*) Kesin olmamakla birlikte, Google’ın bir sayfada 50 den fazla bağlantı içeren web sayfalarını “hitfarm” olarak değerlendirdiği ve bu gibi sitelerden gelen bağlantıları çok da ciddiye almadığı düşünülmektedir. Bununla birlikte, yeni başlayan bir web sitesinin sadece hitfarm olarak adlandırılan bu sitelerin 20-25 tanesinden alacağı bağlantı ile 2-3 gibi bir PR değeri kazandığı durumlar ile de karşılaşılabilmektedir.

  6. gökhan demiş ki:
    26 May 2007, 2:37 am

    Nofollow tagı, bloglarda sitelerinin reklamını yapan insanları durdurmadı. Diğer spam koruma teknikleri daha çok işe yarıyor (matematiksel işlem yaptırmak vb.)
    Eğer site sahibi yorumları denetimden geçiriyorsa, verilen linklerin de nofollow olmasına gerek yoktur.
    Wordpress’de linkler otomatik olarak nofollow olduğu için, çoğu webmaster bu etiketin ne olduğunu bile bilmiyor. Kısacası beğendiği bir yazıya link verirken bile, o yazının arama motorları açısından olumlu etkilenmediğini farketmiyor bile.
    Bildiğiniz üzere Yahoo dizininde sitenizin yer alması için bir kaç yüz doları gözden çıkarmanız gerekiyor. Eğer verilen linkin değeri olmadığını biliyorsanız para öder miydiniz?
    Bir kimsele “nofollow” tagı ile link vermek, ona güvenmediğinizin göstergesidir. Bu neye benzer; biriyle el sıkışıyorsunuz ama eldiveninizi de takmışsınız.
    Arama motorlarının nofollow etiketinin nasıl ve ne zaman kullanılmasını istediğini bilmeyen webmasterlar, sitelerine gelen linklerin etkisini arttırmak için, genellikle bütün linklere “nofollow” etiketini ekliyorlar.
    Nofollow etiketi, arama motorlarının kendi zafiyetlerinden ötürü ortaya çıkardıkları bir şeydir. Bundan sonra ne yapacaklar, başka siteye link vermeyin mi diyecekler? (Ayrıca bir kaç “spamcı” yüzünden de bütün internet dünyasının link verme şeklinin etkilenmesi de bana biraz garip geliyor.)
    Bloglarda yorum yapan insanlar sizin yazınıza katkı yaparlar. Bu sayede sizin blogunuzdaki konu ile alakalı yazı sayısı artar. Böyle bir iyilik yapan kişinin linkini siteye eklemekten daha doğal bir sey ne olabilir ki?
    Wikipedia’daki dış bağlantılara (linklere) nofollow etiketi eklemek, bir domuza parfüm sıkmaktan farksızdır.
    Wikipedia’daki linklere nofollow etiketinin eklenmesi yerine, denetim mekanizmalarını iyileştirmeleri daha mantıklı olacaktı.
    Linklere nofollow ekleyerek reklam verilmesi, sizin arama sonucunuzu etkilemeyecekse neden reklam vermemiz gerekiyor?
    Wordpress’in sahibi bile nofollow etiketinin bir hata olduğunu kabul ediyor: “Teori olarak, bu etiketin mükemmel işlemesi gerekirdi, fakat bu etiket 2 sene önce blog yazılımlarına entegre edilmesine rağmen, şimdiki durum 100 kat daha beter.”
    Yahoo’nun nofollow etiketli linkleri backlink olarak gördüğünü SiteExplorer’dan görebiliyoruz. Eğer blogları kullanarak backlink yaratma düşüncesi içerisindeyseniz, neye göre blogunuzun değerini ölçeceksiniz?
    Nofollow etiketi işe yaramazdır, siz de kontrol edin. Nofollow etiketi, paralı alınan linkleri tespit etmenin bir başka yolu mudur acaba

    Kaynak : http://www.searchenginejournal.com/?p=4410

    Yani arkadaşlar bu nofollow denen tag sizin karşi tarafa güvensizliğinizdir bu tür kişiler yaptiklari sadece kendi sitesinde başka bir kişiye verdiği linki göstermemektir.. Eğer link değişimi yapiyorsan o kişiye güvendiğin için yapiyorsundur ama bazi insanlarin gözü kara bazilari o link değişimi için birşeyler çalmak çabasinda siz siz olun “nofollow” tag ‘i kullanmayin nofollow tag ‘inin anlami güvensizliktir ;) hatta bazi arkadaşlar kendi içeriğine bile nofollow koyuyor neden prsi artsin diye önemli olan içerik zenginliğidir.. nofollow demek google bot görme beni demek ;) umarim birşeyler anlatabilmişimdir..

  7. ali demiş ki:
    26 May 2007, 8:53 am

    Search Engine Journal’da yayınlanan bu yazı Wikipedia’nın dış bağlantılara nofollow eklemeye karar vermesinden sonra yayınlanmıştı diye hatırlıyorum. Büyük ihtimalle Wikipedia’nın sayfalarının PR değerlerini suistimal eden birisinin hayal kırıklığı sonucu ortaya çıktığı, kızgınlıkla yazıldığı için de yanlışlar barındırıyor :)

    Google nofollow etiletinin içeriğin site sorumlusu dışındaki kullanıcılar tarafından değiştirilebildiği alanlarda kullanılmasını öneriyor. Bu yüzden de, yazı da gösterilmek istenenin aksine, WordPress sadece yorumlardaki bağlantılara otomatik olarak nofollow eklemektedir. Blog yazarının yazdığı yazılardaki ve hazırladığı sayfalardaki bağlantılara bu işlem uygulanmamaktadır.

    Bunun oldukça yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. Özellikle Wikipedia gibi bir sitenin kimin iyi kimin kötü niyetli olduğunu anlayabilmesi oldukça zor ve her zaman etkin bir denetim uygulayabilmeleri de mümkün değil. Dolayısı ile gözden kaçan linklerin sahiplerini PR hediye ederek sevindireceklerine değersiz bir bağlantı değeri vererek ödüllendirmemiş oluyorlar (neden herkesle tokalaşmak zorundalar?).

    Aynı şey çok miktarda yorum alan bloglar için de geçerli. Hiç tanımadığınız insanlar gelip hiç görmediğiniz siteler için bağlantılar ekliyorlar. Her birisini oturup uzun uzadıya inceleyecek zamanınız olmadığı gibi çoğu zaman enerjiniz de yetmiyor ve kullanıcıları kırmamak adına onaylıyorsunuz. Fakat bu onay onların sizin iyi niyetinizi kendi PR değerlerini artırmak için suistimal etmelerine de izin verdiğiniz anlamına gelmiyor. Dolayısı ile nofollow sayesinde hem siz hem de dürüst okurlarınız mutlu oluyorlar :)

    nofollow’u değerlendirirken spambotları engelleyip engellememesinden çok site sahgiplerine dış bağlantılarını yönetmekte sağladığı esnekleği göz önüne alacak olursanız bu etiketin hakkını vermiş olursunuz. Spam botları durdurmak (yöntem çok ucuz ve zahmetsiz olduğu için) mümkün değildir, bu botların sahipleri içeriğinizi kirletmek için her zaman bir yol bulacaklar, emin olabilirsiniz :)

    Not: Lütfen tümü büyük harflerden oluşan yorumlar yazmayın.

  8. naim demiş ki:
    26 June 2007, 4:13 pm

    bide su acıdan bakmamız lazım yada uygulanabilir bi yöntem mi bilmiyorum mesela bir site yaptık google da yukarı cıkması icin satılık_kiralik_istanbul_ankara_daire.html gibi ve bu sayfaya bir suru yazı ekledik kısa süre sonra bu sayfamız yukarlara cıktı , biz de bu sitenin baska bir siteye yönlenmesi için kod koyduk -META HTTP-EQUIV=”refresh” CONTENT=”0;URL= http://www.xx.com “> gibi bu bir vakit sonra google da ciddi düşüşlere neden olucaktır google bunu gördüğü için bunu rel=”nofollow” ile yazarsak sanırım görmez okuduğuma göre -META HTTP-EQUIV=”refresh” CONTENT=”0; rel=”nofollow” URL= http://www.xx.com ” örneği sizce mümkün müdür bu.

  9. kpssci demiş ki:
    26 April 2008, 11:28 pm

    Bilgi için teşekkür ederim bir blogda daha okumuştum bu bilgiyi daha ayrıntılı anlamam açısından faydalı oldu…

  10. hakan demiş ki:
    20 September 2008, 3:52 am

    MErhabalar;

    Garip bir soru ama az önce wp-includes dosyalarını incelerken fark ettim. Normalde ben bir linki nofollow ekleyeceksem rel=”nofollow” şeklinde ekliyorum. Ama wordpress rel=’nofollow’ şeklinde eklemiş.Hemen örneğe buradan bakabilirsiniz.

    http://www.mattcutts.com/blog/yo-ho-…te-day-mateys/ (kaynağa bakınız)

    Ama aynı wordpress rel bookmark eklerken de rel=”bookmark” şeklinde eklemiş. Benimde kafam karıştı tek tırnak işareti mi olacak yoksa iki tane tırnak işareti mi olacak ? bookmark eklerken neden 2 tane nofollow eklerken neden 1 tane

    Biraz araştırma yaptım ama çeşit çeşit sonuç var. Bunun en doğrusu nedir ? Teşekkürler

  11. eylos demiş ki:
    20 September 2008, 11:52 pm

    Bence çok akıllıca bir şey. Kontrol dışı link siteyi geri plana itebilir.

  12. Aradığınız Herşey demiş ki:
    8 November 2008, 5:58 pm

    Konu hakkında birçok siteye baktım fakat doğru dürüst anlatan bulamadım ama acemiblogcunun bu makalesiyele bu nofollow’un ne olduğunu anladım.Sağol Acemi Blogcu:)

  13. airweb demiş ki:
    3 December 2008, 1:21 pm

    Şahsi düşüncem google’a ait robotların “no follow” özellikli linkleride okuduğudur.Bana kalırsa,kırık lnkler bile,robotlar tarafından düzeltilerek okunuyordur.Başlı başına “ref lnk”den bahsediyor isek,google tümünü okuyabilir.

  14. emin demiş ki:
    15 March 2009, 10:42 pm

    şahsi fikrim;
    google pagerank işlemlerinii yapacakken bu etiketi göz önünde bulunduruyor. Ama iş indexlemeye gelince tüm sayfayı deşiyor. Ne varsa artık hepsini görüyor. sadece pr gibi işlemlerde bu etiketlere göre değerlendirme yapıyor.

  15. uGur demiş ki:
    20 March 2009, 9:09 pm

    Guzel açıklama olmuş tşkler diger konularada bakacagım :)

  16. TWOHAF demiş ki:
    10 June 2009, 5:46 pm

    kafasına takılanlara süper bir acıklama olmuş

  17. Apaydn demiş ki:
    24 June 2009, 11:39 pm

    işime yaradı açıkçası. dikkat etmediğim bi iki noktayı hatırlattı bana. teşekkürler ;)

  18. _KmL_ demiş ki:
    2 August 2009, 3:59 am

    Teşekkürler. Yazılarının devamını dilerim.

  19. Mehmet demiş ki:
    6 September 2009, 3:51 am

    Bencede çok akıllaca aramalarda backlink kalitesi artacak

  20. Mad demiş ki:
    17 December 2009, 5:24 pm

    Güzel konu, teşekkürler.

    Ben de konuyu yeni öğrendim, açıklamanız güzel. Bu kod meta tag olarak da kullanılabiliyormuş sanırım. Meta tag kullandığımız zaman, site içerisindeki tüm linklere etki ediyor mu acaba?

    Bir site gördüm de, 1000e yakın link vermiş vatandaş ve hepsinde rel=”nofollow” kodunu girmiş.
    Yani bizim de bunu yapmamız şart mı? Bildiğiniz kısa bir yöntem var mı?

    Teşekkürler.

  21. Sadullah demiş ki:
    24 July 2011, 7:12 pm

    Teşekkür ederim faydalı bilgi için.

  22. veysel keleş demiş ki:
    8 March 2015, 11:45 am

    Ben de son bir kaç gündür yazılarımdaki linklere no follow eklemeye başlamıştım. Bunu yaparak kendi bloguma faydası olur diye düşünmüştüm. Meğerse Bambaşka bir şeymiş. Teşekkürler bilgi için.

  23. internet haber demiş ki:
    13 November 2016, 9:14 am

    Ben de son bir kaç gündür yazılarımdaki linklere no follow eklemeye başlamıştım. Bunu yaparak kendi bloguma faydası olur diye düşünmüştüm. Meğerse Bambaşka bir şeymiş. Teşekkürler bilgi için.

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>