Twitter'da takip et
Ana Sayfa

Bir önceki yazı ile WordPress’i kendi bilgisayarımıza kurduktan sonra sıra onu biraz tanımaya geldi. Ben bazı terimlerin tam olarak çevirilememesi ve alışkanlıklarım nedeni ile WordPress’i İngilizce kullanmayı tercih ediyorum fakat siz Türkçe olsaydı daha anlaşılır ve kullanılabilir olurdu diye düşünüyorsanız onun da çözümü var :)

Şu an kurulumundan itibaren Türkçe bir WordPress versiyonu olmasa da, kurulumdan sonra yazılımın kullanıcı arayüzünü Türkçe’leştirmek mümkün. Bunun için önce Hasan’ın blogunu ziyaret ederek kendisinin sinyol.org‘un çevirisini referans alarak hazırladığı ve WordPress 2.0.2 ile de çalıştığını vurguladığı dil dosyasını indiriyoruz (oraya kadar gitmişken kendisine bu kadar zahmet verip bize Türkçe WordPress kullanımı imkanı sağladığı için teşekkür etmeyi de unutmuyoruz).

Sonra WordPress kurulum dizini içinde bulunan /wp-includes/ dizini içerisine giderek burada languages adında yeni bir klasör oluşturuyoruz ve indirdiğimiz bu dil dosyası arşivini oluşturduğumuz bu “languages” dizinine açıyoruz. Dosyanın yolu şu şekilde olmalı;

/wp-includes/languages/tr_TR.mo

Daha sonra WordPress kurulum dizininde bulunan wp-config.php dosyasını (bir önceki bölümde veri tabanı detaylarını girdiğimiz dosya) açıyoruz ve içerisinde;

define (‘WPLANG’, ”);

ifadesini arıyoruz ve bu satırı aşağıdaki şekilde değiştiriyoruz;

define ('WPLANG', 'tr_TR');

Evet, hepsi bu :) Dosyayı kaydettikten sonra kullanıcı arayüzüne giriş yaptığınızda panelin sizi Türkçe Karşılaması gerekiyor.

WordPress’imiz artık türkçe fakat sabit diskimiz üzerindeki blogumuzda sadece bir “Merhaba Dünya!” gönderisi ve Mr.WordPress tarafından yapılmış tek bir yorum var. Bize WordPress in yeteneklerini tanımamız açısından daha fazla içerik gerek. Eğer başka bir servis üzerinde hali hazırda bir blogumuz varsa onun içeriğini PC’mizdeki WordPress’e aktararak üzerinde oynayabileceğimiz bir kalabalık yaratabiliriz. Ama aktarma işlemini gerçekleştirmeden önce bu aşamada WordPress’in ihtiyaç duyacağı bir özelliği; PHP’nin CURL uzantısını aktifleştirmeliyiz. Bunu da yine sihirli harfi aracılığı ile gerçekleştiriyoruz. üzerine sağ tıklayarak ulaşacağımız menüden “Konfigürasyon > PHP uzantısı” seçeneğini tercih ediyoruz ve karşımıza çıkan pencereden “php_curl” seçeneği önündeki kutuyu işaretleyerek “uygula” tuşuna tıklıyoruz ve pencereyi kapatıyoruz.

Artık mevcut blogumuzdaki içeriği bilgisayarımızdaki WordPress kurulumuna aktarmak için bir engelimiz kalmadığına göre; yetkili kullanıcı panelini menüsünün en sonunda, sağda bulunan “İçeri aktar”a tıklıyoruz. Açılan Sayfada bizim için uygun seçeneği seçerek devam ediyoruz. Ben WordPress’e geçmeden önce kullandığım Blogger’daki blogumdan aktarmak istiyorum gönderilerimi. Siz farklı bir blog platformu kullanıyorsanız onu tercih edebilirsiniz, hatta eğer aradığınız blog servisi seçenekler arasında yoksa RSS feed’i aracılığı ile de aktarma seçeneğini kullanamayı düşünebilirsiniz.

Aktarma işlemi sırasında WordPress aktarılacak blogun temasını, verileri rahatlıkla alabileceği bir tema formatı ile değiştireceği ve bazı ayarlarında değişiklik yapacağı için aktarma işlemini başlatmadan önce mutlaka verilerini aktaracağınız blogunuzun temasının yedeğini alın ve ayarlarınızı bir kenara not edin. Her ne kadar WordPress’in aktarma aracı işlem sonrasında herşeyi tekrar yerine koyuyor olsa ve blogunuzu nasıl bıraktıysanız öyle geri bulacak olsanız dahi, tedbirli olmakta fayda var :)

Aktarma işlemi oldukça basit ve eğer sizde benim gibi Blogger’dan alacaksanız verileri yapmanız gereken Blogger kullanıcı kimliğiniz ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra aktaracağınız blogunuzu seçmek ve olayı akışına bırakmak. Aktarma süresinin uzunluğu aktardığınız blogunuzdaki içeriğin çokluğu ile doğru orantılı. Örnek olması açısından benim Blog*Spot’daki Acemi Blogcu’yu (170+ blog, 300+ yorum) WordPress’e aktarmam için 3-4 dakika yeterli oluyor.

Artık elimizde üzerinde oynayabileceğimiz bir çok gönderi olduğuna göre çeşitli kategoriler oluşturup yazıları bu kategorilere atayabilir, yazıları WordPress’in görsel metin düzenleme arayüzü ile yeniden biçimlendirerek bu aracın özelliklerini öğrenebiliriz.

Yazının sonraki sayfasında temaların ve eklentilerin kurulumu ve kullanımına değineceğim.

Sayfalar: 1 2 3

“WordPress’i tanıyın” başlıklı yazıya 13 yorum yapılmış

  1. Hulya demiş ki:
    30 April 2006, 10:54 pm

    Bugün sayenizde WordPress’ e adım attım. Heyecanla yazı dizinizi bekliyorum. Çünkü alan adım var ama hostum yok…Hem öğrenip hem de blog yayınlamak, heyecanlı bir o kadar da zor. Umarım zoru başarırım. Sayenizde tabi ki…Blogunuz iyi ki var teşekkürler… Sorulacak kadar çok sorum var ki…

  2. ali demiş ki:
    30 April 2006, 11:15 pm

    WordPress camiasına bir kişiyi daha kazandırabildiğime sevindim :) Eğer daha önce göz atmadıysanız, bu yazı dizisi dahilinde bundan önce yayınlanmış yazılara aşağıdan ulaşabilirsiniz;

    Her zaman, elimden geldiğince, soruları yanıtlamaya çalışıyorum ve yanıtlayabildiğim ölçüde de mutluluk duyuyorum :) Ama unutmayın, Türk WordPress kullanıcılarının bir araya geldikleri WordPress-TR forumlarında benden çok daha tecrübeli kullanıcılardan da yardım alabilir ve wiki‘sinde yararlı dökümanlara ulaşabilirsiniz.

  3. webthese demiş ki:
    1 May 2006, 4:58 am

    ali bey elinize kolunuza sağlık, insanları wp’ye kolaylıkla alıştırıyorsunuz vallahi. wp konusunda bayağı tecrübe kazandım, kendi temamı bitirmem an meselesi inşallah yakın zamanda bende sizler gibi wp’ci olacağım…

    bu güzel yazı dizisi için ayrıca teşekkür ediyorum, resimli anlatımlarınız çok faydalı oluyor.

  4. Hulya demiş ki:
    1 May 2006, 8:44 am

    Ali Bey çok teşekkür ederim. Verdiğiniz linkler çok faydalı oldu. Bölüm 3′ ü heyecanla bekliyorum…

  5. ali demiş ki:
    1 May 2006, 1:22 pm

    webthese;
    Görüşleriniz için çok teşekkür ederim, aslında sadece resimler kullanrak anlatım yerine screencast de yapmayı düşünüyorum ama pek zamanım olmuyor :) Tema düzenlemeniz ve WP’ye geçişinizde kolay gelsin, umarım sizi yenilenmiş blogunuzda ziyaret etme imkanımız olur.

    Hulya;
    Beğendiğinize sevindim, önümüzdeki bir kaç gün içinde 3. Bölümü de yayınlamayı düşünüyorum.

    ve bir de düzeltme notu;
    Hasan’ın çevirisinden bahsederken kullandığım “sinyol.org’un çevirisini referans alarak” ifadesi aslında durumu hatalı ifade ediyordu, onun için düzelttim. Hasan sadece emin olamadığı yerlerde kendisinden önce yapılmış diğer çevirilerle birlikte sinyol.org’un çevirisinden faydalanmış. Dolayısı ile söz konusu iki çeviri tamamen birbirinden bağımsız iki ayrı ürün. Bununla birlikte, her ikisi de oldukça başarılı çeviriler olduklarından dolayı hangisini isterseniz kullanabilirsiniz :)

    Bu yanlış anlaşımadan ötürü hem sinyol.org’dan hem de Hasan’dan özür dilerim.

  6. ali usta demiş ki:
    1 May 2006, 11:22 pm

    Çok güzel bir yazı olmuş. Yalnız merak ettiğim bir şey var, bloggerden verileri alırken hiç sorun yaşamadınız mı? Ben Türkçe karakterlrde çok ciddi sıkıntılar çektim, hâlen de çözebilmiş değilim : )

  7. ali demiş ki:
    1 May 2006, 11:35 pm

    Ben transfer sonrasında Türkçe karakter sorunu yaşamadım. Eğer Blogger’da UTF-8 dışında bir kod kullanmışsanız sorun yaşamış olabilirsiniz. Verileri aktardıktan sonra kodlama ile ilgili olarak görünen tek sorun yorumlarda html etiketlerinin büyük harfle yazılmasıydı (<A HREF=””> gibi). Blog kodunu w3 raconuna uydurabilmem için bunları teker teker küçük harfler ile değiştirmem gerekti :)

  8. masuda demiş ki:
    2 May 2006, 1:37 am

    Ali Usta, ellerinize sağlık. Bir sonraki bölümü merakla bekliyorum, arayı açmayalım ama. :)

  9. iso demiş ki:
    17 August 2006, 11:30 pm

    tüm dedikleriniz aynen uyguladım, yaptım, kurdum vs. ama tüm olan biten de anlamadığım yer bilgisayarımızdaki sunucuda oluşan bu wordpress sayfasıyla internet sitemiz arasında nasıl bağlantı kuracağız. içeriği aktar bölümden yararlandıktan sonra yerel sunucuda yazdığımzı yazılar internetteki sitemize gidecek mi. yerel sunucu ile internet sayfası arasındaki bağlantı konusunda detaylı bilgi verirseniz daha çok seviniriz..

  10. ali demiş ki:
    19 August 2006, 4:28 pm

    Bu konu ile ilgili daha önce tartışmıştık, şurada yaptığım yorumun durumu anlamanıza yardımcı olacağını umuyorum.

  11. BendeniZ demiş ki:
    5 November 2008, 10:40 am

    bu yorumu görürmüsünüz yada ne zaman görürsünüz bilmiyorum:(
    ama cidden zor durumdayım
    bir alan adı ve html paket aldım IHS den.
    arkadaşımda ordan bu şekide almış.(ama şu an yardım isteyemiyorum bazı sebeplerden)
    wordpress kullanıyo ve ben de wp istiyorum
    ama bir kardeşim denedi (ben hiç anlamıyorum blogger ım ve blogumu taşımak stedim)
    olmadı dedi.destek birimi ise php pakete geçmelisniz dedi.

    siz ne diyosunuz?

  12. Mümin demiş ki:
    27 July 2009, 12:31 am

    Merhaba dosttum.Anlattıkların güzel şeyler audio player için.Benim sormak istediğim yani kafama takılan kısımları dizayn edilişi.Senin yukarıda yaptığında örnekte, sesi kontrol edebiliyorsun.Ve rengarenk bir şeyler yapmışsın.Bende ses standart çalıyor.Sese kontrol edilemiyor.Bu durumdan bahsebilirmisin, nasıl yapılıyor? Bu arada harika parça, alıp götürdü beni.Teşekkürler.

  13. Mümin demiş ki:
    27 July 2009, 12:47 am

    BendeniZ; yazınızı yorumumu ekledikten sonra fark ettim.İhs den bende paket almıştım ve ozamanlar WordPress ve Joomladan hatta diğerlerinden hiç anlamazdım.Sonradan fark ettimki php. olayı için farklı paket almak gerek.İhs nin kalitesine diyecek hiç bir sözüm yok.Adamlar işini kaliteli yapıyor.Lakin .php paketleri biz blogçuları biraz aşıyor.İnternette 20 liraya 100-150 mb wordpress uyumlu linux hostingler satılıyor.Onlardan bir tane alabilirsin.Konuyu dağıtmayacaksak eğer buradan bir kaç tavsiye linki verebilirim.Ayrıca bendede wordpress uyumlu host var.Bilgin olsun.İstersen detayları görüşebiliriz.

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>