Twitter'da takip et
Ana Sayfa

Bu yazı dizisinin başlangıcında da belirttiğim gibi ana hedefimiz bu pazarın tartışmasız en büyüğü olan Google’da listelenmek. Google’da listelendiğinizde aynı zamanda arama sonuçları için Google’ı kullanan AOL’de listeleniyorsunuz. Bunun birkaç farklı yolu var;

Google Add URL

Bu yöntem Google’da listelenmenin en temel yolu. Fakat bu yöntemin bir dezavantajı var; bu yöntemle listelenmeyi beklerken saçlarınız ağarabilir :) Maalesef bu yolu seçerseniz blog’unuzun listelenmesi haftalar, hatta aylar sürebilir. Ama başlangıç noktası olarak bu işlemi yapmakta fayda var.

Yapmanız gerekenler;

Yapmamanız gereken;

  • Sitenizi birden fazla kaydetmeyin! Bu Google tarafından sansürlenmenize neden olabilir ve burada bahsedilen diğer metotlar da bu durumda işlevsiz olacaktır.

Kişisel Google giriş sayfası

Bu yöntem blog’unuz hızlı bir şekilde indekslenmesini sağlayan yöntemlerin ilki. Burada amaç Google’ın sunduğu kişiselleştirilebilir giriş sayfasında sitenizin feed dosyası yardımı ile blog’unuzun Google tarafından taranmasını sağlamak.

Yapmanız gerekenler;

  • http://www.google.com/ig adresine gidin.
  • Eğer bir Gmail hesabınız varsa onu kullanarak giriş yapın, yoksa mevcut başka bir e-posta hesabı kullanarak yeni bir hesap oluşturun.
  • Giriş yaptıktan sonra sol üst köşedeki “Add Content” düğmesine tıklayarak menünün açılmasını sağlayın ve menünün en altında bulunan “Create Content” şeçeneğine tıklayın.
  • Açılan form kutusuna blog’unuzun feed adresini girin (örneğin; http://acemiblogcu.blogspot.com/atom.xml) ve gönderin.
  • Eğer varsa sitenizin feed’ini indeksleyen diğer sitelerdeki (örneğin; www.feedburner.com) feed adreslerini de girin ve sonunda sayfayı yenileyin.

Google Sitemaps

Bu yöntem kesinlikle blog’unuzun hızlı bir şekilde listelenmesi için en etkili yol. Bu metot aslında Google’ın arama yeteneklerini geliştirmek için tasarladığı ve arama indeksine hızlı ve doğru bir biçimde katılmak için kullanımını tavsiye ettiği bir yöntem. Buradaki diğer metodları uygulamasanız da bunu mutlaka yapmalısınız.

Yapmanız gerekenler;

  • http://www.google.com/webmasters/sitemaps adresine gidin
  • Eğer bir Gmail hesabınız varsa onu kullanarak giriş yapın, yoksa mevcut başka bir e-posta hesabı kullanarak yeni bir hesap oluşturun
  • “Add a Sitemap +”a tıklayarak form kutusuna blog’unuzun feed adresini girin. Önemli bir nokta; eğer blog’unuz ücretsiz bir blog sunucusu üzerinde ise ve siz bir domain adresi alarak onu bu blog’a yönlendirmişseniz ücretsiz sitedeki domaininizi kullanın (örneğin ben www.acemiblogcu.com/atom.xml yerine http://acemiblogcu.blogspot.com/atom.xml kullanıyorum)
  • Siteniz uygun bulunması halinde 48 saat içinde Google indeksindeki yerini alacaktır. Bundan sonra Google Sitemaps’a tekrar geldiğinizde sizden onaylama sayfasını sitenize eklemeniz istenecektir. Bunu maalesef ücretsiz sunucularda yapabilmeniz genellikle mümkün değil, ama merak etmeyin siteniz gene de indekslenmeye devam edecektir. Sadece detaylı sayfa istatistiklerinden mahrum kalacaksınız.
  • Blog’unuzu güncelledikçe Google Sitemaps’ı tekrar ziyaret edin ve feed’inizin “resubmit” linkine tıklayarak indeksin güncellenmesini sağlayın. Güncelleme işlemi de en az 48 saat sürecektir.

Link vasıtası ile indekslenme

Bu da etkinliği Google yetkililerinin ağzından resmen doğrulanan bir yöntem. Bunda yapmanız gereken; blog’u (ya da web sitesi) Google indeksinde yer alan bir kişinin kendi blog’una (ya da sitesine) sizin blog’unuzun bir bağlantısını yerleştirmesini sağlamak. Google yetkilileri, arama indeksi oluşturan robotlarının internette gezintiye çıktığı her seferde binlerce yeni siteyle geri döndüğünü ve dolayısı ile sitenin arama indeksine elle girilmesi yerine (bkz. Google Add URL) hali hazırda indekste olan bir site tarafından referans gösterilmesinin indekslenmedeki şansını çok daha fazla artırdığını vurguluyorlar. Bu yöntemle, eğer biraz şansla indeks robotunun gezintiye çıkma zamanını da yakalayabilirseniz, birkaç saat içinde indekslenmeniz mümkün!

Mutlaka bakın:

“48 Saatte Google” başlıklı yazıya 15 yorum yapılmış

  1. teldeki kuş demiş ki:
    24 December 2005, 9:55 pm

    Verdiğiniz bilgiler sayesinde gerçekten çok şey öğrendim…
    Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.Daha önce blogcu üzerinde bulunan blogumun google kayıtlarını yaptıktan çok kısa bir süre sonra blogum listelenmeye başlamıştı.Şimdi kendi sitemde sorun yaşıyorum.Aklıma gelen tek şey çerçeveli bir tema kullanmamın getirdiği bir aksilik,sitenin ismiyle arama yaparsanız arka sayfalarda da olsa bir şekilde ulaşıyorsunuz ama içerikte maalesef hiçbir şekilde karşınıza çıkmıyor.Acaba düşündüğüm şey olabilir mi?Eğer öyleyse ne önerirsiniz?Temamı seviyorum (:

  2. ali demiş ki:
    24 December 2005, 10:26 pm

    Bunun bir çok nedeni olabilir, eğer bahsettiğiniz siteniz dikenlitel.com ise;

    1. Siteniz için bir robots.txt dosyası hazılamanızı ve/veya
    2. Meta Tag‘lar kullanarak sitenizi arama motorlarının robotları için daha kolay indekslenebilir hale getirmenizi öneririm.
    3. Gördüğüm kadarı ile WordPress kullanıyorsunuz, yeni permalink oluşturma seçeneğini aktifleştirmeniz indekslenmenizi olumlu etkileyecektir.
    4. Eğer henüz kullanmıyorsanız mutlaka Google Sitemaps’e üye olun ve sitemap generator’dan yararlanın. Bu amaçla WordPress için hazırlanmış pluginler de bulabilirsiniz.

    Not: Sitede kullandığınız şablon çerçeve içermemektedir, sanırım çerçeve kavramını yanlış algılıyorsunuz. Ben şimdiye kadar çerçeveli bir WordPress temasına rastlamadım, hatta WordPress’in yaratıcılarından Matt Mulenberg kendisini tanıttığı sayfasında şöyle diyor;

    “Hayatımda çok kötü bazı şeyler yaptım ama asla çerçeveler kullanarak bir web sayfası hazırlamadım”

  3. teldeki kuş demiş ki:
    25 December 2005, 6:43 am

    İlginiz için teşekkür ederim,yine çok yardımcı oldunuz…

  4. ali demiş ki:
    25 December 2005, 7:21 pm

    Rica ederim, eğer sorun yaşamaya devam ederseniz yine – elimden geldiğince – yardımcı olmaya çalışırım.

    Not: Bu arada Matt’in soyadını yanlış yazmışım, “Mullenweg” olması gerekiyordu :)

  5. Halil Gamsızkan demiş ki:
    30 December 2005, 9:41 pm

    Faydalı bilgiler için teşekkürler.

  6. Hus demiş ki:
    6 August 2006, 2:46 pm

    Bende ne zamandır Google Sitemaps‘ i kullanmayı düşünüyordum, bugün senin yazıları okuyup geçtim.

    WordPress’ e Google Sitemap Generator 3 Beta eklentisini de yükledim.

    Gerçekten harika, kendi sitemi daha iyi tanımamı sağladı :)

    Teşekkürler.

  7. Safiye demiş ki:
    3 February 2007, 5:06 am

    birden fazla yere blog koymak siteyi spam a düşürürmü?

  8. ali demiş ki:
    3 February 2007, 2:40 pm

    Eğer kastettiğiniz birden fazla dizine/arama motoruna kaydetmek ise, hayır olmaz.

  9. serkan demiş ki:
    18 October 2007, 11:17 am

    ben addurl kısmına kayıt için girdiğimde söylediğiniz herşeyi yapıyorum fakat ekle butonuna bastığımda herhangi bir sayfa gelmiyor yanlızca baoş bir sayfada kalıyor sorun nedir bana yardımcı olabilirmisiniz. sitem google de hiç çıkmıyor ne yaptıysam olmadı

  10. muratPaŞA demiş ki:
    6 February 2008, 6:08 am

    aman tantım !.. Rahatsız oldukları için En yakın arkadaşlarıma sormaya çekindiğim soruların cevabını nokta atışı verilen bir sayfayı keşfettim. Çok güzel olmuş.. ellerinize sağlık tanışmak isterim sizinle. çalışmalarınızın devamını heyecanla bekliyorum. Saygılar.

  11. Teknobass.com demiş ki:
    26 August 2009, 9:58 pm

    Çok Güzel bir makele Teşekkür ederim.

  12. Kabuk Satışı demiş ki:
    10 August 2015, 2:07 am

    çok iyi oldu ,listelenememiştik bir türlü.teşekkürler

  13. wvawv demiş ki:
    20 August 2015, 1:41 pm

    Kardes benim 48 saat beklicezmi
    ben bekledim olmuyo

  14. Fırat demiş ki:
    13 December 2015, 7:24 pm

    olmuyor olmuyor olmuyor. Bir blog açtım blogumun arama motorunda görünmesi için sizin önerdiğiniz ve diğer sayfalarda yazan her şeyi yaptığımı düşünüyorum ancak buna rağmen sadece googleye link yazınca sitem görünüyor ve o da 4-5. sıralarda. bunu nasıl halledebilirim artık üst sıralarda görünmesini bıraktım aramada görünsün yeter diyorum yardımcı olabilir, fikir verebilir misiniz

  15. Veysel Can demiş ki:
    1 January 2020, 1:13 pm

    Her şeyi en iyi şekilde en doğru bilgiler ile anlatan tek kişi sensin, senin sayende site haritalarındaki hataları düzelttim, yeniden yayınladım. Çok teşekkür ederim.

    On numara paylaşım olmuş, eline yüreğine sağlık.

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>