Twitter'da takip et
Ana Sayfa

Bazen Google’ın arama sonuçlarından tatmin olmadığımda Yahoo!ya başvuruyorum ve aldığım sonuçlar nedeni ile hemen her defasında kendime “Neden Yahoo!’yu daha sık kullanmıyorum?” sorusunu soruyorum. Her ne kadar yarışta artık iyice geride kalmış gibi görünse de Yahoo!’nun bir arama motoru olarak hala iddialı olduğunu düşünenlerdenim.

Fakat bir-iki gün önce Yahoo! hakkında okuduğum bir haber ile çok şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Yahoo!’nun duruma açıklık getirmek için bir cevap vereceğini düşündüğüm için bugüne kadar habere değinmedim, fakat anladığım kadarı ile bu pek gerçekleşecek gibi görünmüyor :)

Söz konusu haberde Yahoo!’nun “cloaking” yaptığından delilleri ile birlikte bahsediliyordu. “Cloaking” tanımını nasıl Türkçe’leştireceğimi bilemediğim önce bu tanımı açıklamak istiyorum. “Cloaking”, bir web sitesinin bilgisayarları başında oturup tarayıcılarını kullanarak kendisine ulaşan “gerçek kullanıcılara” farklı, arama motorlarının “robotlarına” farklı içerik sunmasıdır. Yani “cloaking” yapan bir siteyi siz ziyaret ettiğinizde karşınıza herşeyin yerli yerinde olduğu ve belirli bir düzene sahip bir site çıkarken, aynı siteyi bir arama motoru ziyaret ettiklerinde yanıltıcı anahtar kelimeler ile arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak için çarpıtılmış içerikle karşılaşırlar. Dolayısı ile “cloaking”, aralarında Yahoo!’nun da bulunduğu tüm arama motorlarınca onaylanmamaktadır ve çoğu kez bu uygulamanın farkedildiği siteler bir daha geri alınmamak üzere indeksten çıkarılırlar.

Haberde Yahoo! Autos’un, birisi Yahoo!’nun kendi arama motoru Slurp taklit edilerek ziyaret edildiğinde karşılaşılan, diğeri de normal bir tarayıcı ile ziyaret edildiğinde karşılaşılan ekranların görüntüsünü bulabilirsiniz.

Şimdi soru şu;

  • Yahoo! kendisini de indeksinden çıkaracak mı?
  • Ya da, Google Yahoo!’yu indeksinden çıkarmayı göze alabilir mi?

Tabii ki cevabı tahmin etmek zor değil; bunların hiçbirisi gerçekleşmeyecek :) Tıpkı Google’ın w3.org’u, çok değerli PageRank değeri 9’u suistimal ederek, para karşılığı (yılda 1000$) bağlantı sattığı için indeksinden çıkarmadığı gibi Yahoo! için de bu durumun bir sonucu olmayacak. Kurallar her zaman olduğu gibi “küçük kullanıcılara” için çalışmaya devam edecek :)

“Yahoo! ve arama motorlarının etiği” başlıklı yazıya 35 yorum yapılmış

  1. BigadicMania demiş ki:
    1 June 2007, 3:09 pm

    Yani bize geçerli :D kuralları koyanlar uymazsa kim uyar bu kurallara

  2. Eray demiş ki:
    1 June 2007, 8:31 pm

    Güzel bir yazı yazmışsın bizler “küçük kullancılar” olarak ezilmeye devam edeceğiz :(

  3. Oğuzhan demiş ki:
    15 June 2007, 10:19 pm

    Benim anlamadığım nokta şu, Yahoo!’nun ya da diğer sitelerin çok değerli 8-9-10 PR’leri niye Google için değerli?
    Sonuçta Google bu PR olayını sadece işini kolaylaştırmak için ortaya atmamış mı?

  4. Çağlar demiş ki:
    16 June 2007, 12:52 pm

    Olan hep bize oluyor zaten!

  5. Cihan Aksu demiş ki:
    19 June 2007, 2:44 am

    Oğuzhan google için değerli olan noların pr’si değil, onların içeriği ve gücü. Kimse ortada çok büyük bir sebep yokken, çok büyük bir düşman edinmek istemez. O siteler, zaten değerli oldukları için aynı zamanda pr’leri de yüksek. Mesela w3.org pr9. google onu pr9 yaptığı için değil o değerli olduğu için pr9. Bir nevi paradox, ama google olmadan da yeterince değerli bir site. Bunu paraya çevirip link satıyor. Ayrıca 1000 dolar primary sponsorluk. Adobe 1000 veya üzeri ödemiş. 100 dolar ödeyerek de alt destekçi olunabiliyor bu adrese ama herkesi almıyorlar. Pagerank sadece google2ın işini kolaylaştırmıyor. Adeta bir borsa, bir pazar. Bazı website yaımcıları (webmaster) için yaşam tarzı.

    Gelelim asıl konumuza. Evet yapılan hiç etik değil ama en azından “Burası Türkiye” demediğim için çok mutluyum. Dünyanın, hatta sanal dünyanın her yerinde gücü yeten yetene.

    Açıklayıcı ve güzel bir yazı (özellikle cloaking), teşekkürler Ali.

    Benim anlamadığım nokta şu, Yahoo!’nun ya da diğer sitelerin çok değerli 8-9-10 PR’leri niye Google için değerli?
    Sonuçta Google bu PR olayını sadece işini kolaylaştırmak için ortaya atmamış mı?

  6. yaramazadam demiş ki:
    25 June 2007, 6:14 pm

    Ben de yahoodan memnunum.Google sitemi indexlemiyor.Forum kurdum hosta indexlemedi.Blog iyi dediler bakalım bu sefer nasıl indexleyecek.PR olayını nasıl yapacağız onu da anlamıs değilim hala.

  7. Gündelikçi demiş ki:
    27 June 2007, 8:47 pm

    Google ülkemizde internete açılan kapı gibi görünüyor. Bunu sadece Google kendisi yapmıyor. Bkz.
    Google internetin tanrısı olacak. Yani insanlar tanrılarını kendileri oluşturuyorlar bir nevi.
    Google, sayfaları indexlemede Yahoo’ya göre biraz yavaş kalıyor. Backlinklerin Google 0 göründüğü zamanlar Yahoo’da 100’e yakın backlink görünüyordu blogum için.
    Arama motorlarına güvenmiyorum, ama bu güvensizliğimin sebebi sadece arama motorları değildir. Google, Microsoft bilişim âleminde tekel olma yolunda ilerliyorsa bu biraz da kullanıcılardan kaynaklanıyor diye düşünüyorum.
    Gelelim PR meselesine: Bence suistimale açık bir konu. PR 7 olan kaç Türkçe biliyorsunuz? PR 6 olan bir tane Türkçe blog biliyorum. Text link satıyor aylığı 30YTL’ye. Yani başta biraz masraf edip PR 6-7 yaptınız mı 6 ay bir yıl içinde ondan sonra gel keyfim gel…

  8. zee demiş ki:
    28 June 2007, 8:58 pm

    yazı iyi güzelde, w3.org link satarken vakıf gibi bir şey olduğundan masraflarını karşılamak için satıyor. yoksa adamlar google kadar çok kazanmayı yıllardır hakediyorlar. internetin standardını koymak kolay değil.

  9. Mert ALEMDAR demiş ki:
    29 June 2007, 5:16 pm

    Yani para ile link satmak bana terş. Rank satmak daha ters :) Benim pagerank im 1. Ama gayet mutluyum. Blog yazarken para kazanam kgibi bir derdim yok. Buna vaktim de yok. Amaç paylaşım değilmi bende internet kültürümü paylaşıyorum. Millet para karşılığı danışmanlık yapıyor biz blogcular parasız bir şekilde bilgimizi satmıyoruz dağıtıyoruz dağıtıyor. :) Şaka bir yana bende yahoo dan çok memnunum özel birşey aradığımda tek adres yahoo ama popüler bir konuda Google hala vazgeçilmez.
    Bu arada Ali uzun zamandan beri yoksun ortalıkta neredeyse 1 ay olacak. Bir sorun yoktur umarım. Blograzzi de senin için bir yorum yazdım okursun ;)

    HoşMuhabbet ile ilgili herşey…
    Teknoloji ve Internet hakkında hoş şeyler…

  10. serhat demiş ki:
    15 July 2007, 12:58 am

    ben o sayfayı az önce bir ziyaret ettim. bende açılan sayfa robotlara görüntülenen sayfa ile aynı. yazının alındığı kaynak güvenilir mi acaba?

  11. ARKIN demiş ki:
    18 July 2007, 8:33 pm

    Selam Arkadaşlar…

    Her şey çok güzel… Ama unuttğunuz bir şeyler yok mu ? Ben bazı kelimelerin 4 yıldır aynı kişiler tarafından google ilk sırayı işgal ettiğini görüyorum… Hitlerine bakıyorum düşük… Acaba bu işin bir üç kağıdı mı var acaba…

    Tahminim şu internette Proxy Serverlar önemli… Yani internete çıkarken proxy serverlar kullanılıyor… Yoksa bu tür aramalar da da bir fırıldak mı dönüyor diye düşünüyorum. 4 yıldır Yahoonun arama motorunu kullanıyorum. Kesinlikle doğru arama yaptığını düşünüyorum. Ayrıca ımage veya diğer aramalarda tavsiye ederim. Zaten Dünya nın en çok ziyaret edilen sitesi YAHOO değil mi ?

  12. randie demiş ki:
    29 July 2007, 12:05 am

    Merhaba,

    Cloaking ulkemiz sitelerinde nerdeyse standart bir hareket olan gizli keyword yigmadan sonra yayginlasan bir is. Ordaki kodu bir Turk programci el aliskanligindan yazmis olabilir. Ancak auto.yahoo.com ile yahoo.com ayri iki sitedir, hem temelde hem de SE’lerin muamelelerinde. Bu durumda yahoo’yu banlamak diye bir sey olamaz. Kadrosunda Turk bulundurmaktan auto bir yil banlansin, en makulu budur.

    Cloaking’in cok feci uygulamalari olmakla beraber, kimi zaman botlarin sitede gezinmelerinde kolaylik amacli olarak kullanildigini ve bunun anlamli olabilecegini dusunuyorum. Ornek olarak tum sayfalari suplemental result olmus frame’li bir siteyi alalim: http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=site:sozluk.sourtimes.org&meta=

    Yahoo! bahsine geri donersek, ulkemizde sanirim surekli tekel olusturmaya yonelik isleyen tuhaf bir mekanizma var. Bu durumda Google tanri muamelesi goruyor olabilir, ancak dunyanin her yerinde Google burdaki gibi 98.5% oraninda kullanilmiyor. USD icin 56% gibi rakamlar hatirliyorum. Google’un en korktugu adamlar da Yahoo!dur. Yabanci dillerde aramalarda ben de Y! kullaniyorum fena da degil, icerige verdigi onemi seviyorum.

    Link satma isinde oyle manual mudahele bugune kadar rastlanmis midir emin degilim. Ama mesela linki verilen sayfanin gorundugu kadar muazzam bir somut ranking donusu olmadigini dusunuyorum. PR eskisi kadar onemli degil. Burda da Google algoritmasindaki bu ve benzeri durumlara adaptasyonu etken. Yalniz Google gecenlerde link satanlari raporlatmak uzere bir interface tasarlayacagini bildirdi. Belki bir baski var bunu bertaraf etmek icin yaptilar, cunku Googla Spam Report’un da buyuk oranda ise yaramadigi biliniyor.

  13. ferkul demiş ki:
    31 July 2007, 9:47 pm

    teknik konu ve bilgilerden uzağım ama, yahoo yu da kullanmaya başlayacağım şimdiden sonra

  14. electroblog demiş ki:
    27 August 2007, 1:22 am

    bu arada w3.org un pagerank i 10 olmuş arkadaşlar :)

  15. tataryigit demiş ki:
    2 September 2007, 12:44 am

    Para büyük firmalara bile neler yaptırıyor :D

  16. KariyerYolculugu.com demiş ki:
    22 September 2007, 11:53 am

    Wow! Eger bu haber gercekten dogruysa, sanırım kısa bir zaman sonra rakipler tarafından durum ciddiyetle ele alınır!

  17. selfaccess demiş ki:
    28 September 2007, 8:38 pm

    bakalım yahoo zarralı mı çıkacak karlı mı? belki de kendisini muaf tutar:)

  18. Burcu demiş ki:
    2 December 2007, 9:44 pm

    Aynı şey BMW’nin almanca resmi sitesinin başına gelmiş ve sitenin Google tarafından tamamen bloklanarak arama sonuçlarından çıkarılmasıyla çözülmüştü.

    Sorun aslında arama yaparken hala 95-2000 felsefesindeki gibi crawl edilerek bilgiye ulaşma sorunu var. Ham veriye ulaşmak için arama motorlarının farklı yollar izlemesi gerektiğini düşünmüyor musunuz? Hem de içeriğin giderek daha dinamik (istemci taraflı dinamiklik) olduğu bir süreçte.
    Ayrıca PR de her özümsenen şey gibi artık yapması gereken işe hizmet etmiyor.

    Ben de 2006’dan beri Yahoo’yu sürekli olarak Google’a alternatif alarak kullanıyorum. Google bir şeyler yapmazsa eski Yahoo’ma geri döneceğim.

    Backlink konusunda ise, Google her backlinki göstermeme eğilimde olduğundan sonuçlar az çıkıyor, bunu forums.digitalpoint.com gibi forumlardaki tecrübeli kişilere danışarak nedeni hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

  19. sinan demiş ki:
    16 December 2007, 2:10 pm

    Google yalnızca bu kadar türkiye’de popüler bunu da insanlarımızın yalnızca elde etmek için interneti kullandıklarını anlıyorum.yani 1-2 günlük ilişkiler gibi.:)
    Ne zaman daha bilinç bir kitle olur o zaman kim anya kim konya görülür…

  20. Ahmet demiş ki:
    21 December 2007, 3:59 am

    “cloaking” i ilk defa duydum terim olarak.. Şahsen Yahoo diyorum başka birşey demiyorum yine de :)

  21. Mecmua demiş ki:
    23 December 2007, 8:12 am

    Dünyada en son arama motorlarını anlayacağız herhalde :), Yahoo’nun böyle bir şey yaptığına inanmak zor ama yaptıysa ayıp etmiş :) Ne derler “Büyük balık küçükbalığı yer.” ama büyük balık büyük balığa birşey yapmaz herhalde :)

  22. korku demiş ki:
    15 January 2008, 9:49 pm

    Bazı şeyleri anlamak gerçekten mümkün değil. Ama yahoo yu kullandığımı ve çok başarılı performans aldığımı aynı zamanda ALEXA her dünya istatistiklerine baktığınızdea YAHOO nun google önünde olduğu ve bizim ülkemizde yahoo nun bu denli büyük görüldüğünü göreceksiniz.

  23. Engin KAYAN demiş ki:
    5 February 2008, 4:47 am

    İnternetin nimetlerini her alanda en iyi kullanan 3 büyükler belli.. yahoo microsoft ve google.. dünyada internetin etik kullanım ve yazılım gelişimini 7 gönüllü kuruluş belirlesede artık değişen ve dünyanın “düzen”indenmidir bilmiyorum internetin yolunu çizenler bu üçünün tekelidir.. hal böyleyken kendilerinin kurduğu kurallara uyup uymadıklarını kim belirleyebilir kim cezalandırabilir.. günümüzde bu üç büyük şirket birbirlerine rakip olmanın yanı sıra birbirlerine o kadar muhtaç kalmışlardır ki ben 4 gözle bu soğuk savaşı kimin kazanacağını merak içinde bekliyorum.. sadece şunu ifade edebilirim ki bu gün bu üç devden birinin eksikliğinin interneti nereye götüreceğini kestiremiyorum..

  24. sxe demiş ki:
    26 September 2008, 10:35 pm

    google ın eksik kaldığı nokatlar yok değil var ama yahoo türkçe içeriklerde çok zayıf sadece türkçe site indexleyen bi arama motoru gereksinimi var türkiye için bence

  25. mehmet demiş ki:
    21 November 2008, 6:09 am

    http://www.w3.org/Consortium/sup adresinin kaynağını görüntülediğinizde, meta name=”ROBOTS” content=”INDEX, NOFOLLOW” tagını görebilirsiniz, ki bu tag sayfanın yayına başladığı amandan beri bulunuyordu. Bu tag’ın anlamı linklerin arama motorları tarafından gezilmesini ve sayfa değerinden faydalanmasını engellemek. Google’ın politikasına aykırı bir durum yok yani, Google link satmayın demiyor, ücretli linklerde redirecting veya nofollow kullanın, onlara sahte değerler yüklemeyin diyor, W3’ün durumu Yahoo’dan tamamen farklı yani.

  26. irmak demiş ki:
    6 April 2009, 12:15 pm

    yahoo daha ölmedi ya süper arama motoru bence

  27. Gökhan demiş ki:
    29 May 2009, 8:34 pm

    bence de Tükçe dili için özelleştirilmiş bir arama motoru ihtiyarcı var.

  28. Hasan demiş ki:
    9 June 2009, 3:18 am

    “cloaking” olayını ilk kez sizden öğrendim, daha bugüne kadar yahoo nun böyle bir sistem kullandığından haberim yoktu.
    Birçok özelliğinden dolayı ve internet kullanıcılarının (türkiye geneli) çoğu google’ın internetin kendisi zannetmesinden dolayı tercih etmek durumunda kalıyoruz. Tabi bu arada Yahoo’nun Global anlamda yeri bambaşka, örneğin USA ve Canada gibi ülkelerin p i halen ağırlıklı olarak yahoo mail adresi ve arama motorunu kullandığını unutmamak gerekir.
    Teşekkürler.

  29. adolf demiş ki:
    14 January 2010, 10:02 pm

    acemi blogcuya ne oldu böyle.. en son yazı güncellemesi 2007… yuvadan uçup gitti mi acemi blogcu… daha yetişecek çok acemi blogcu var.. hem de eskisinden daha çok sayın yazarım…

  30. vefa demiş ki:
    8 January 2011, 12:00 pm

    Yahoo türkiye ile beraber bence de google dan daha başarılı ve kullanışlı bir hal aldı.

  31. fyben demiş ki:
    9 February 2013, 11:34 pm

    bence para karşılığı link satmak etik olmalı adam çalışmış çabalamış 9 pagerank almış kolaymı

  32. Faruk demiş ki:
    22 March 2013, 12:11 pm

    Yahoo maalesef Google’in geölgesinden cikamiyor bir türlü… Yahoo sonuclarini verirken Google’e “bakiyor”. Her ne kadar Google’in hakimiyetinden bikmis olsak ta, su an alterntif yok… Benim arzum: Türkiye’den bir arkadas oturup kafa yorarak arama motoru icat etse? Hep haziri yemek kolay ama insan ilerleyemiyor!

  33. 80liadam demiş ki:
    29 March 2013, 10:50 am

    Küçük balık büyük balığı yutar kavramı burada da geçiyor. Paran varsa lidersin..

  34. emre demiş ki:
    21 May 2015, 1:29 pm

    google sadece bir alışkanlık bence yandexide başarılı buluyorum ama kullanmıuyoruz alışkanlıklarımızdan vazgeçemiyoruz

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>