Twitter'da takip et
Ana Sayfa

Bu ay WordPress bizi, 3 haftadan kısa bir süre içinde ardı ardına çıkan güncel sürümleri ile, gerçekten yordu :) Neyse ki uzun süredir beklenen 2.1 getirdiği yenilikler ile bir güvenlik güncellemesi olmanın ötesinde özellikler taşıyor ve bu sayede güncelleme işlemine biraz da olsa heyecan katıyor.

Benim ilk dikkatimi çeken yönetici panelinde gerçekleştirilen bir kaç küçük tasarım iyileştirmesi ve yönetimsel araçların yeniden konumlandırılması oldu. Bununla birlikte hala Shuttle‘ı görememiş olmamız ise tam bir hayal kırıklığı. Sanırım Shuttle projesi bu gidişle bir balon olarak kalacak :) Neyse, WordPress’in bu versiyonu ile nelerin değiştiğini kısaca özetleyecek olursak;

  • Otomatik kaydetme;
    2.1 versiyonu ile birlikte WordPress siz yazılarınızı yazarken belirli aralıklar ile taslak olarak kaydediyor ve herhangi bir problem sonucu ortaya çıkabilecek veri kayıplarının en aza indirilmesini sağlıyor. Bu özellikliği hayata geçirmek için AJAX teknolojisinden yararlanıldığı için sayfanın tekrar yüklenmesine gerek kalmıyor, tıpkı Gmail’deki gibi siz hissetmeden taslak kaydediliyor. Dikkat etmeniz gereken tek unsur, otomatik taslak kaydının gerçekleşebilmesi için yazınızın başlığını girmiş olmanız gerekiyor.
  • İyileştirilmiş grafik yükleme yönetimi;
    2.0.x türevlerinde gördüğümüz, ve bir grafik dosyası yüklendikten sonra üzerine tıklayınca çıkan, ve birçok kullanıcının kafasının karışmasına neden olan menü artık yok. Onun yerine daha anlaşılır sade bir yönetim ekranı kullanılmış.Grafik Yükle Yönetimi
  • Eklenti uyumluluğu;
    2.0.x ve önceki WordPress versiyonları için tasarlanmış eklentilerin birçoğu maalesef bu versiyonla uyumsuzluk gösterecekler. Her ne kadar WordPress geliştiricileri tarafından 2.1 ile kullanımına son verilen WordPress fonksiyonları deprecated.php adlı bir dosya içerisinde toplanarak geriye dönük uyumluluk sağlanmış olsa da, güncelleme yapmadan önce 2.1 ile uyumlu eklentiler listesine bir göz atmanızda fayda var. Eğer kullandığınız eklentilerden birisi bu liste içerisinde sorunlu olarak nitelendirilmişse, güncelleme için eklentinin yeni versiyonunu beklemeniz daha sağlıklı olacaktır.
  • WordPress kurulumları arası içerik aktarma;
    Bu özellik de kesinlikle en çok ihtiyaç duyulanlar arasındaydı. Artık sitenizi taşırken veri tabanınızı üçüncü parti yazılımlar ile yedekleyerek geri yüklemek zorunda değilsiniz, isterseniz WordPress’in içe aktarma özelliği ile kolaylıkla tüm içeriğinizi aktarabilirsiniz.
  • MySQL versiyonu;
    WordPress artık veri tabanı ihtiyacı için MySQL 4.2 4.0 ve üstü gerektiriyor. Eğer sunucunuzdaki MySQL versiyonu konusunda bilginiz yoksa aşağıdaki kodu veritabani.php olarak kaydedin ve sunucunuzun kök dizinine gönderin. Sonra tarayıcınız ile siteadiniz.com/veritabani.php adresini ziyaret edin.
    <?php
    // Buradaki değerleri veri sunucunuzdan aldığınız bilgiler ile değiştirin
    mysql_connect("localhost","veritabanikullaniciadi","veritabanisifresi");
    echo mysql_get_server_info();
    ?>
  • Yeni görsel düzenleyici arayüzü;
    WordPress’in zengin metin düzenleyicisi TinyMCE ile sorunyaşamayan yoktur sanırım :) Aslında oldukça yetenekli ve iyi entegre edilmiş bir düzenleyici olsa da TinyMCE, bu gibi araçların hemen hepsinde bazı özel durumlarda ortaya çıkması kaçınılmaz olan bozuk html kodlarının oluşturulması hatasına diğerleri gibi o da sahip. Bunun farkında olan WordPress geliştiricileri düzenleyiciye sekmeli bir yapı kazandırmışlar, bu sayede zengin biçimlendirme arayüzü ve html düzenleme arayüzü sayesinde kolaylıkla geçiş yapılabiliyor (doğrusu bana Blogger’ı anımsattı :).Yeni Görsel Biçimlendirme Arayüzü
  • Bir araya toplanan bağlantılar ve kategoriler;
    Eminim sürüm yükseltenlerin ilk dikkatini çekecek unsurlardan birisi bağlantılar (links) sekmesinin ortadan kaldırıldığı olacaktır. Bağlantılar artık bir kategori gibi ele alınıyor ve kategoriler sekmesi altında yer alıyorlar. Yeni bağlantı ekleme işlemi ise blogroll altından gerçekleştiriliyor. Açıkcası bağlantı yönetiminin eski şekli daha kullanışlıydı diye düşünüyorum.
  • Gizlilik özellikleri;
    WordPress’in yeni versiyonu ile, başka bir kod değişikliğine gerek kalmadan, blogunuzun arama motorları tarafından indekslenmesini engelleyebiliyorsunuz. Dar bir kullanıcı grubu tarafından izlenmesi amaçlanan veya kişisel olarak korunması düşünülen bloglar için yararlı bir seçenek olmuş.
  • Güvenlik önlemleri;
    WordPress 2.0.3’den beridir kullanılmakta olan nonce (üzgünüm, nasıl Türkçeleştireceğimi bilmiyorum, ama önerilere açığım) parolalarının kullanımına devam ediliyor. Yönetici yetkileri ile gerçekleştirdiğiniz işlemlerde, her defasında gerekli yetkiye sahip olup olmadığınızı kontrol etmek için kullanılan küçük sayısal parolalar olarak tanımlanabilecek nonce‘lar, daha geleneksel HTTP_REFERRER gibi yöntemlere oranla daha güvenli olduğu için eklentilerde de kullanımı WordPress geliştiricileri tarafından tavsiye ediliyor (detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz).

Nacizane tavsiyeme gelince; güncellemeden önce, eğer hali hazırda mevcut değillerse, kullandığınız eklentilerin ve temanın uyumlu versiyonlarının çıkmasını beklemenizi öneririm. Hatta güncel versiyonları temin ettiyseniz bile önce yerel olarak kendi bilgisyarınızda bir güncelleme denemesi yapmanız en sağlıklısı olacaktır. Açıkcası ben Acemi Blogcu için böyle yapmayı düşünüyorum :) Yeni sürüm notları ile ilgili bilgiye resmi WordPress blogundan ulaşabilirsiniz, Türkçe versiyon içinse gözünüz WordPress Türkiye‘de olsun ;)

Kaynak;

“ve WordPress v2.1” başlıklı yazıya 8 yorum yapılmış

  1. Huseyin Unal demiş ki:
    23 January 2007, 4:27 pm

    bende hemen geçeyim diyordum ancak bu yazıyı okuduktan sonra vazgeçtim. iyi de oldu aslında. tema, eklenti vs. her şeyi ayrı bir yerde deneyip öyle geçmek lazım. şu an kullandığım eklentilerin içinde uyumsuz olanlar da varmış zaten. teşekkürler.

  2. ali demiş ki:
    23 January 2007, 10:22 pm

    WordPress geliştiricileri bu gibi güncellemelerde geriye dönük uyumluluğu korumaya özen gösterdikleri için çok sorun çıkmasa da dikkatli olmak gerek. Ben 2.0.7 üzerinde bir güncelleme denedim ve güncellemeyi gerçekleştirdiğim site şu an sorunsuz çalışıyor. Fakat bazı sorunlar ilk anda farkedilemeyebiliyorlar, ve güncelleme sonrasında hiçbir sorun olmaması zamanla yeni sorunların ortaya çıkmayacağı anlamına gelmiyor :) Bu yüzden siteyi sürekli takip ediyorum.

  3. volkan karakuş demiş ki:
    25 January 2007, 7:26 am

    Gerçekten çok yoğun bir ay yaşandı camiada. Birbiri ardına sürümler geldi ve nihayet 2.1 ile tanıştık. Fakat Ali Bey’in yazısını okusamda okumasamda 2.1’e geçmekte acele davranmayacağım. Stabil olan bir sürüm devam geleceği kanaatindeyim. Zira WordPress.org forumları 2.1 soruları ile dolu durumda. Bu arada Wp-TR’nin de elinden geleni yaptığını ve bizlere wordpress konusunda birşey aratmadığını söylemek hiçte yanlış olmaz. Teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum.

  4. ali demiş ki:
    25 January 2007, 12:44 pm

    İki günlük yerel sunucuda deneme sürecinin ardında sonunda güncelledim. Uzun süredir tembellikten yapmadığım bir iki şeye de dikkat etmeme vesile oldu bu güncelleme :) Kullandığım tüm eklentilerin güncel versiyonlarını araştırdım, yarısını güncelledim. Karşılaştığım tek problem blogroll linlkerinin değişen fonksiyon ve link kategorisi nedeni ile çalışmaması oldu, ki bu da üstesinden gelinmesi zor bir problem değildi. Şu an için herşey yolunda görünüyor, umarım zamanla yeni bir problem çıkmaz.

    Bu arada 2.1’de yeni bir özellik daha farkettim, önceden çeşitli kod hileleri ile elde edilebilen sabit anasayfa gösterimi artık yönetici panelinden küçük bir ayarla gerçekleştirilebiliyor. Eminim WordPress’i CMS olarak kullanmak isteyecek birçok kişinin hoşuna gidecektir :)

  5. Huseyin Unal demiş ki:
    25 January 2007, 2:30 pm

    atladığın önemli bir şey var :)

    sitemaps ayarlarından sitemap.xsl dosyasının yerini düzenlemen gerek.

  6. ali demiş ki:
    25 January 2007, 3:12 pm

    Evet, blogu alt dizine kurduğum için yolu düzeltmem gerekiyormuş :) Site haritasını yeniden oluştur dediğimde hata vermemesi ve Googe Sitemaps’in de site haritamda hata bulmamış olması nedeni ile dikkatimden kaçmış. Teşekkürler ;)

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>