Twitter'da takip et
Ana Sayfa

Sonuçta hepimiz insanız ve “offline” olduğumuzda “gerçek” bir hayata sahibiz. Bu offline hayatımızın bizden bazı biyolojik istekleri olduğunda (sağlık problemleri, tatil ihtiyacı vs.) bir süre blog’umuzdan ayrı kalmamız gerekebilir. Birkaç haftalık ayrılıklar bir çok blog için problem oluşturmayabilir ama uzun uğraşlar sonucu elde ettiğiniz okur kitlenizin azalmasına içiniz el vermiyorsa bu durum sıkıcı olacaktır. Özellikle blog’unuz etrafında oluşturduğunuz okur kitlesini, düzenli aralıklarla, sürekli gönderdiğiniz yazılarınız sayesinde elde ettiyseniz ve blog yazarak elde ettiğiniz gelir sizin için önem taşıyorsa bu sıkıntıyı daha çok yaşarsınız.

Benzer bir durumla karşı karşıya olan Blogging Help yazarı Arieanna uzun süreli bir ayrılığın blog trafiği üzerindeki etkilerini azaltmak için bakın neler önermiş;

  1. Misafir blogcular davet edebilirsiniz; Eğer yüksek sayıda okura sahip ve sunduğu yeni içerikle gelişen bir blog’unuz varsa tanıdığınız diğer blogculardan, ayrı kalacağınız sürede, blog’unuz üzerinde yazmalarını isteyebilirsiniz.
  2. İleriye dönük gönderiler hazırlayabilirsiniz; Eğer kullandığınız blog platformu destekliyorsa ileriye dönük gönderiler hazırlayarak belirlediğiniz zamanlarda otomatik olarak yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle WordPress sitelerinde bu işe yaramaktadır.
  3. Uzaktan yazı gönderebilirsiniz; Eğer yazı gönderme sıklığınızın düşmesi sizi çok endişelendirmiyorsa, ve gideceğiniz yerde internet erişimine sahip olabilecekseniz, uzaktan yazılarda hazırlayabilirsiniz.
  4. Gideceğinizi haber vermelisiniz; Eğer uzaklaşacağınız süre farkedilecek kadar uzunsa, gideceğinizi bildirin. Bu özellikle çok fazla sayıda yorum alıyorsanız ve bu süre zarfında bunları gözden geçiremeyecekseniz önemlidir.

Arieanna yazısında burada bahsettiği son üç maddeyi uygulamaya çalıştığını ve başarılı da olduğunu söylüyor.

IDèEFIXEBence bunlardan iki tanesi, 2. ve 4. madde önemli. Artık dizüstü bilgisayarlar makul fiyatlara sahipler ve bu yüzden de oldukça popülerler. Hemen heryerde kablosuz internet erişim noktalarının bulunduğu ve blogcuların çoğunun da internetten çok fazla uzak kalamayan insanlar olduğu düşünülürse böyle bir çözüm üretilebilir pekala. Ayrıca uzaktan yazı göndermek için çoğu durumda e-posta destekli bir cep telefonu bile işinizi görebilir. Bir çok blog platformu mobile blogging (mobil cihazlar üzerinden e-posta ile gönderi yollamak) destekliyor ve cep telefonları ile feed takip edebilmek de mümkün. Tabii bu çözümler internetten uzak kalmak özel tercihiniz değilse geçerli :)

Her durumda ayrılacağınızın ve ayrılığın süresinin bildirilmesi gerek bence. İleriye dönük olarak hazırlayacağınız gönderiler yokluğunuzun farkedilmesini engellemeyebilir ve okurlarınızda sağladığınız güveni sarsabilirsiniz. Ayrıca yokluğunuzu neden saklayasınız ki?

İlk maddenin de ilginç bir çözüm oluşturacağını kabul etmek gerek. Eğer bahsedilen koşullar sizin için geçerliyse bence arkadaşlarınızı yardıma çağırmak da gayet mantıklı bir çözüm olabilir. Sonuçta dost kara günde belli olur :)

Kaynak;

“Blog’unuzdan uzun süre ayrı kalacaksınız…” başlıklı yazıya 7 yorum yapılmış

  1. metin demiş ki:
    11 November 2005, 2:43 pm

    Ellerine sağlık, güzel bir yazı olmuş. Ben de birinci maddenin ilginç, hatta trafik arttırıcı bir uygulama olabileceğine inanıyorum. Zaman zaman değişiklik yapmakta fayda vardır her zaman için.

  2. Ejderha Zamanı demiş ki:
    13 November 2005, 4:49 pm

    Sahipsiz kalan ve unutulan çok blog var. Özellikle okuyucular bu durumu ihanet olarak görüyorlar.
    Ayrıca bir şey soracağım. Bahsettiğin daha önceden yazdığın bir yazıyı istediğin zamanda gönderme olayı blogger.com da mevcut mu?

  3. ali demiş ki:
    13 November 2005, 8:04 pm

    Metin bey’e;
    Teşekkür ederim, bende birinci maddeyi ilginç buluyorum ve benzer bir durumla karşı karşıya kalırsam (umarım bu yaz, geçen yazdan farklı olarak, tatil yapabilirim!) bu seçeneği değerlendirmeyi düşünüyorum :)

    Ejderha Zamanı’na;
    Okurların bu durumu ihanet olarak görmeleri çok normal, ilgiyle takip ettiğim ve fikirlerine güvendiğim bir blog’un haber vermeden aniden durağan bir hal alarak kaybolmasından ben de hoşlanmam.

    Bu biraz sevdiğiniz bir yazarın ölümünün sizi sanki bir yakınınızı veya çok sevdiğiniz bir arkadaşınızı kaybetmişcesine üzmesine benziyor (Atilla İlhan’ın ölümü hangimizi etkilemedi?), sonuçta ayrılığın her şekli ihanettir :)

    Sizin gibi bende ileri tarihli gönderi yollayabilme arayışı içindeyim ama maalesef Blogger için böyle bir çözüm henüz yok. En kısa zamanda kendimi Blogger’dan kurtarmayı düşünüyorum ama bu “en kısa” ifadesini somutlaştıramıyorum.

  4. Serkan demiş ki:
    13 November 2005, 9:52 pm

    İlerde bir gün Blogger’dan kurtulmayı düşündüğünüzü öğrendiğime sevindim açıkçası. Olur ya bir zaman sonra burada “Blogger’dan WordPress’e -veya bir benzerine- nasıl veri kabı olmadan geçilir” gibi bir yazı ile karşılarsınız bizi. (Tabi böyle bir teknoloji varsa :)

    Artık ne kadar yakın olacağı da önemli değil, böyle bir şeyi yazma olasılığınız bile güzel.

    Ayrıca hem sizin sayenide de takip ettiğim ve kullanmaya başladığım kadarı ile anladığım; Blogger’ın bizi buna pek mecbur bırakmayacağı. Tamam Google bu sefer pek bloglamaya yeni bir tarz getirip ortalığı kasıp kavuracakmış gibi gözükmüyor ama ben yakında Blogger’ın kategorileme ve zamanlanmış girdiler programlama ile daha işe yarar hale geleceğini düşünüyorum.

    Eğer Blogspot kullanmaktan vazgeçersem sanırım ilk defa bir Google servisinden vazgeçmiş olacağım. Google’da bu furyanın bir kez başladımı ardının geleceğini biliyordur ve tüm servislerinin iyiliği için en umursamadığı hizmetini bile ortanın üstü bir kaliteye çekmeye çalışıyordur.

    Yada şöyle söylemek gerek sanırım; her ne kadar Google kahini gibi davransam da zaman her şeyi gösterecek ve bu geyiğime de pek de gerek kalmayacak.

  5. ali demiş ki:
    13 November 2005, 10:20 pm

    Olur ya bir zaman sonra burada “Blogger’dan WordPress’e -veya bir benzerine- nasıl veri kabı olmadan geçilir” gibi bir yazı ile karşılarsınız bizi.

    Amacım WordPress’e geçmek, şu an bunun çalışmaları içerisindeyim, ve sorunsuz bir şekilde geçmeyi başardıktan sonra tabii ki tecrübelerimi paylaşacağım, ama henüz bunun için erken.

    Değindiğiniz gibi, Blogger son günlerde bir gelişim süreci içinde ve dedikodulara göre “kategoriler” yakın zamanda ilk göreceğimiz gelişmeler arasında yer alıyor. Diğer birçok blog servisinin gerisinde kalan Blogger’ın daha çok yol katetmesi gerekiyor ve benim beklemeye niyetim yok :)

  6. muhterem demiş ki:
    22 December 2006, 10:17 pm

    Merhaba,
    Bu konunun biraz zamanı geçmiş ama ben bu yaz tatile giderken yaptığım uygulamayı anlatmak istiyorum.2.maddeyi uyguladım,tatile çıkmadan önce yazılarımı hazırlayıp,takvim ve saat girişini ayarladım,zamanı gelen yazı sorunsuz yayına girdi.Sayfam sürekli güncellenmiş oldu.

  7. ali demiş ki:
    22 December 2006, 10:28 pm

    İlginç, Blogcu’da bu özelliğin olduğunu bilmiyordum. Aslında blog yazılımınız destekliyorsa en sağlıklı yöntem bu gibi görünüyor :)

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>