Twitter'da takip et
Ana Sayfa

Eğer blog yazmaya yeni başladıysanız büyük ihtimalle “feed” tanımı ile de ilk kez karşılaşıyorsunuzdur. Feed, bir web sitesinin veya blog’un içeriği hakkında bilgi içeren XML uzantılı bir dosyadır. Bir feed dosyasında sitedeki güncellemelerin, gönderilerin kısmi özeti veya tamamı bulunabilir. Okur içeriğin tamamına ulaşmak isterse feed dosyasındaki bağlantılara tıklayarak sitenin kendisine ulaşabilir. Bu XML dosyası bu iş için özelleşmiş web servisleri aracılığı ile, feed’leri takip etmek için kullanılan bilgisayar programları ile veya doğrudan bu dosyayı destekleyen tarayıcılar ile okunabilir. Feed özellikle haber siteleri ve blog’lar tarafından kullanılmaktadır.

Bu dosyanın oluşturulmasındaki amaç güncel gelişmelerin veya blog’unuza gönderdiğiniz gönderilerinizin olabildiğince hızlı bir şekilde ilgilenen okura ulaştırılmasıdır. Okur ilgilendiği sitelerin feed dosyasını tercih ettiği izleme aracına kaydederek takibe alır. Böylece ilgilendiği sitelerin hepsine teker teker giderek kontrol etmektense hepsini bir araya topladığı aracı kullanarak içeriklerine ulaşır.

Tahmin edersiniz ki feed dosyası bu özellikleri ile blog’unuz için sürekli bir okur trafiği oluşturmak adına mükemmel bir araçtır. Feed dosyanızı ne kadar çok kişinin takip etmesini sağlarsanız okur ortalamanız da o ölçüde artacaktır.

Hemen her blog servisi blog ile birlikte feed dosyanızı da otomatik olarak yayınlar. Örneğin Blogger kullanıyorsanız feed dosyanız şu şekilde olacaktır;

Blog adresiniz;

http://acemiblogcu.blogspot.com ise feed adresiniz;

http://acemiblogcu.blogspot.com/atom.xml şeklindedir.

Feed dosyaları için kullanılan en popüler protokoller RSS, Atom ve RDF’dir. Blogger’da yayınlanan feed dosyaları Atom formatındadır. Farklı servisler farklı formatlar kullanabilirler, sonuçta hepsi aynı işe yarar.

Feed dosyanızın propagandasını kendiniz yapmak yerine feed indeksleyen servislerden de yararlanabilirsiniz. Bu sayede daha etkin bir kullanım sağlayabilir ve istatistiki bilgiler de elde edebilirsiniz. Bu gibi servislerden birçok bulunmasına karşın en popüler olanı FeedBurner‘dır.

Mutlaka bakın:

“Feed nedir?” başlıklı yazıya 2 yorum yapılmış

  1. volkan demiş ki:
    15 June 2006, 11:51 am

    benim kafam karıştı sanırım. Acemiblogcu WordPress ile yazılıp ya da hazırlanıp, Blogger’ın feedi olan atom.xml mi kullanıyor ?

  2. ali demiş ki:
    15 June 2006, 2:18 pm

    :) Haklısınız, biraz kafa karıştırıcı gibi görünüyor. Ben bu yazıyı yazdığım dönemde Blogger üzerinde yayın yapıyordum ve o yüzden de metin içerisinde örnek verirken o zamanki feed adresimi kullanmıştım. Şu an Acemi Blogcu’yu feed üzerinden takip etmek isterseniz aşağıdaki adresi kullanabilirsiniz;

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>