Twitter'da takip et
Ana Sayfa

İlk sayfada üzerinde PHP ve MySQL sunucularımızı çalışır hale getirerek hazırladığımız kişisel bilgisayarımıza artık WordPress’i kurabiliriz. Bunun için işe önce wordpress.org‘dan WordPress’in güncel versiyonunu indirerek başlıyoruz. wordpress.org’un download sayfasında indirilmek üzere hazırlanmış iki alternatif dosya göreceksiniz. Bunlardan birisi .zip uzantılı iken diğer .tar.gz uzantılı olsa da her iki paketin de içeriği aynıdır. Biz WordPress’i kendi PC’mize kurmak istediğimiz için, daha çok uzak sunuculara kurulum sırasında tercih edilen .tar.gz paketi yerine .zip paketini indireceğiz.

600 kb büyüklüğündeki bu dosyanın indirilmesi tamamlandıktan sonra yine ekranın sağ alt köşesinde, saatin yanında, bulunan simgesinin üzerine farenin sağ tuşu ile tıklayarak ulaşacağımız menüden bu kez “araştır”a tıklayarak EasyPHP’nin kurulum dizinindeki sunucu kök dizinine ulaşıyoruz. Biraz önce indirdiğimiz WordPress paketinin içeriğini ulaştığımız bu kök dizin içerisine açmamız gerekiyor. Açma işlemi tamamlandığında burada “wordpress” adlı yeni bir dizinin oluştuğunu göreceksiniz. İsterseniz bu klasörün adını size daha uygun olan daha kısa bir adla (örneğin; blog, wp) değiştirebilirsiniz.

Bu aşamadan sonra WordPress’in kullanabileceği bir MySQL veri tabanı oluşturmamız gerekiyor. Bunun için de yine sihirli harfi üzerine sağ tıkladığımızda açılan menüden ulaşacağımız phpMyAdmin’den yararlanacağız :)

phpMyAdmin’de, tıpkı EasyPHP gibi, sisteminizin dil tercihini tanıyarak sizi Türkçe karşılayacaktır (eğer ingilizce görüntüleniyorsa dil tercihini ana sayfadan kolaylıkla değiştirebilirsiniz). phpMyAdmin’in anasayfası üzerinde “Yeni veri tabanı oluştur” ifadesinin hemen altında bulunan kutuya WordPress için oluşturmak istediğimiz veri tabanının adını giriyoruz (önemli: daha sonra buna ihtiyacımız olacak, bir kenara not alın!). Burada kullanacağınız ad sizin için anlamlı herhangi bir şey olabilir (örneğin; wordpress, blog). İstediğimiz adı girdikten sonra adı girdiğimiz kutunun hemen yanında bulunan kutuda, eğer seçili değilse, “Karşılaştırma(Collation)” seçeneğini seçerek “Git” tuşuna tıklıyoruz. İşte veritabanımızı oluşturduk :)

Veri tabanımızı oluşturduk fakat işimiz burada bitmiyor, bu veri tabanı üzerinde tüm yetkilere sahip bir de kullanıcı oluşturmamız gerekiyor. Bunun için phpMyAdmin ekranın sol tarafında bulunan kolondaki simgesine tıklayarak anasayfaya geri dönüyoruz ve biraz önce veri tabanı adını girdiğimiz kutunun altındaki sırada bulunan “İmtiyazlar”a tıklıyoruz. Yönlendirildiğimiz sayfada “Yeni kullanıcı ekle” metnini bulup üzerine tıklayarak yeni kullanıcı oluşturacağımız sayfaya gidiyoruz. Bu sayfada size uygun bir kullanıcı adı (örneğin; wordpress, blog) ve şifre girmemiz gerekiyor (önemli: daha sonra her ikisine de ihtiyacımız olacak, bir kenara not alın!). İsim ve şifre girme işini tamamladıktan sonra “Sunucu” kısmını boş bırakıyoruz ve bu bölümün hemen altında bulunan “Global yetkiler” kısmında “Tümünü seç”e tıklayarak tüm yetkilerin seçili olduğundan emin olduktan sonra en alttaki “Git” tuşuna tıklıyoruz.

Bu işlemden sonra bizi “Yeni bir kullanıcı eklediniz” metni ile karşılayan bir sayfaya yönlendirileceksiniz. Bu sayfanın altlarında “Veritabanına özgü yetkiler” bölümünde “Metin alanını kullan” seçeneğine tıklayarak ulaşacağımı seçenek menüsünden biraz önce oluşturduğumuz veri tabanını seçiyoruz.

Yönlendirileceğimiz sayfada “Veritabanına özgü yetkiler” ifadesinin hemen altında bulunan “Tümünü seç”e tıklayıp tüm yetkilerin seçili olduğundan emin olduktan sonra bu bölümün altındaki “Git” tuşuna tıklıyoruz. Bu işle ile birlikte artık WordPress için bir veri tabanı ve ona erişirken kullanabileceği bir kullanıcı hesabı oluşturmuş bulunuyoruz, phpMyAdmin penceresini kapatabiliriz.

Bir sonraki (ve son) sayfada oluşturduğumuz veri tabanına ait kayıtları WordPress’e ayar dosyasına kayderek kurulumu tamamlayacağız.

Sayfalar: 1 2 3

“WordPress’i kendi bilgisayarınıza nasıl kurarsınız?” başlıklı yazıya 78 yorum yapılmış

  1. MetalciL demiş ki:
    14 October 2008, 9:43 pm

    Valla tebrik ederim bu kadar güzel bir anlatım için..

  2. magic demiş ki:
    23 December 2008, 8:05 am

    anlaşılabilir anlatımın istediğime ulaşırken bana çok iyi bir şekilde yardımcı oldu.teşekkürler.

  3. kerem seçkin demiş ki:
    23 January 2009, 7:23 pm

    Selamlar…Arkadaşlar pc format atmadan evvel yeni bir veri tabanı oluşturmuş buradaki herşeyi sırasıyla yerine getirrmiş ve wordpressi kurmuştum. ancak şuan (formattan sonra) yeniden bir veri tabanı oluşturdum ve tekrar kurmayı denedim adımları sırasıyla uyguluyorum ancak kurulum yapmıyor wp-config.php dosya bulunamadı diyor.wp-config-sample içersindeki bilgileri kendi kullanıcı adım ve şifremle değiştirdim sample dosyasının adını wp-config.php diyede değiştirdim buna ragmen aynı hatayı veriyor yardım lütfen !!!…

  4. ahmet demiş ki:
    28 January 2009, 6:32 pm

    ya bişiy soracam ben bunu yaptım ama bu adrese giremiyor yardım lüğtfen
    http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php buna işte web sayfası goruntulenemiyor lutfen yardım…..

  5. utku demiş ki:
    15 January 2011, 4:55 pm

    okudugum her aşamayı yaptım ama http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php adresini satıra yazdıgımda “Hata! Google Chrome localhost sitesine bağlanamadı” die bi uyarı verio. bunu nasıl çözerim?

  6. harun demiş ki:
    26 January 2011, 10:00 am

    sondaki adresi yazıp giremeyenler adres satırına http://127.0.0.1:8888/wordpress/wp-admin/install.php yazarak girin…

  7. Devrim demiş ki:
    28 March 2011, 12:22 am

    Bütün adımları tek tek sırasıyla anlatıldığı gibi yaptım fakat

    http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php

    bu adreste “Sunucu Hatası” ile karşılaşıyorum herşeyi silip kaldırıp tekrar baştan kurup bütün adımları tekrar baştan yapmama rağmen her defasında aynı hatayı alıyorum bunun sebebi ne olabilir.

  8. Onur demiş ki:
    12 August 2011, 2:06 pm

    merhaba,
    benim sorunum sizin belittiklerinizi adim adim yapmama ragmen, wp-config-sample dosyasini acip verileri degistirdigimde onu tekrar kaydedemiyorum. Bilgisayar kabul etmiyor ve buna yetkiniz yok diyor. Windows 7 kullaniyorum. Bu konuda bana yardimci olursaniz sevinirim..

  9. Ahmet Karadeniz demiş ki:
    27 September 2011, 7:17 pm

    Çok teşekkür ederim, biraz uğraştırdı ama sonunda oldu. Bu arada verdiğiniz link sayfası easy php’nin oldukça eski bir versiyonunu indiriyor ve yeni sürüm wp ile çalışmıyor. Bu yüzden bu sayfayı okuyanlara easy php’nin ana sayfasına gidip programın güncel versiyonunu indirmelerini tavsiye ederim.

  10. hasan demiş ki:
    22 October 2011, 9:01 pm

    bende böle bi hata çıkarıyor (The requested URL /wordpress/wp-admin/install.php was not found on this server.)

    not:siz easy php sağ tıklayıp araştır deyince bende hiçbirşey açılmıyor

  11. Bilgisayar Bakım Anlaşması demiş ki:
    16 December 2011, 11:56 pm

    Açıklayıcı ve sorunsuz paylaşım için teşekkürler

  12. bst demiş ki:
    22 February 2012, 7:22 pm

    yazdıklarınızı harfiyen yerine getirdim ama son olarak http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php adresini tarayıcıya yazdığımda karşıma “This site is running TeamViewer.

    Free Port 80 for other applications in advanced settings.” yazan boş bir sayfa çıktı..ve bu açılan sayfada beni teamviewer indirme sayfasına yönlendiriyor…( bu arada dosyanın adını değişmemiştim, dosya adım wordpress, aynen sizin verdiğiniz adresteki gibi ) firefox, ie 2 tarayıcıyı da denedim sonuç aynı

  13. lokman demiş ki:
    10 March 2012, 1:12 am

    dediklerinizi yaptım en son http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php pencereye girince sayfada su uyarı mesajı cıktı
    Notice: Use of undefined constant E_RECOVERABLE_ERROR – assumed ‘E_RECOVERABLE_ERROR’ in c:\program files (x86)\easyphp1-8\www\wordpress\wp-load.php on line 24 Sunucunuz PHP 4.3.10 sürümü kullanıyor fakat WordPress 3.3.1 en az 5.2.4 gerektirir.
    yardımcı olursanız cok sevinecem…

  14. brc.ay demiş ki:
    18 November 2012, 11:54 pm

    dediğiniz her adımı birebir uyguladım ama en son adresi yazdığımda Notice: Use of undefined constant E_RECOVERABLE_ERROR – assumed ‘E_RECOVERABLE_ERROR’ in c:\program files\easyphp1-8\www\wordpress\wp-load.php on line 24

    Parse error: parse error in c:\program files\easyphp1-8\www\wordpress\wp-config.php on line 22 uyarısını alıyorum neden acaba lütfen yardım eder
    misiniz?

  15. ufuk demiş ki:
    1 June 2014, 2:52 pm

    öncelikle anlatım şekliniz yeterince açık ve başarılı bir anlatım olmuş.
    ben sorunum ise easyPHP ye sağ tıklayıp araştır sekmesine tıkladığımda hiçbir pencerenin açılmaması. onun dışında bütün her şeyi yapabildim. ama onu yapamadığım içindir ki başarı olamadım. araştır tuşuna basınca pencerenin gelmesini nasıl sağlayabilirim.?

  16. fatma demiş ki:
    15 December 2015, 11:16 pm

    parse error, expecting `T_OLD_FUNCTION’ or `T_FUNCTION’ or `T_VAR’ or `’}” in c:\program files (x86)\easyphp1-8\www\wordpress\wp-includes\pomo\entry.php on line 61

    hatasını alıyorum

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>