Twitter'da takip et
Ana Sayfa

Önümüzdeki günlerde WordPress’e geçmek isteyip te aklındaki soru işaretlerinin yanıtını bulamayanlar için bir dizi yazı yayınlayacağım. Fakat bu yazı dizisinden önce biraz WordPress’ten bahsetmek istiyorum.

WordPress nedir?

WordPress, geliştiricilerinin resmi sitesinde de ifade ettikleri şekliyle; PHP ve MySQL tabanlı, alanındaki yeniliklerin tümünü kullanan (ve çoğuna da öncülük eden), kullanıcılarının tecrübeleri ve web standartları temel alınarak 2001 yılından beri geliştirilmekte olan bir yayıncılık yazılımıdır. Açık kaynak kodlu bu yazılımı ister bireysel amaçlarınız isterse de ticari ihtiyaçlarınız için herhangi bir lisans ücreti ödemeden kullanabilirsiniz.

WordPress’i benzer diğer yazılımlardan ayıran birçok özellik sıralamak mümkün, ama bence onu benzersiz yapan özellikleri arasında en önemlisi etrafında toplanmış olan kitle ve onun yazılımın gelişimine sağladığı dinamizmdir. Bu dinamik kitle sayesinde aralarına hergün yenileri eklenen ve şu an sayıları 500’e yaklaşan tema bulabildiğiniz gibi, web teknolojileri ile ilgili hemen her türlü yeniliğin çıkışı ile birlikte WordPress’e yansımasını izleyebiliyor veya yeni bir servisin blogunuzla entegrasyonunu çoğunlukla hemen ertesi gün çıkan bir eklenti ile kodlarla boğuşmak zorunda kalmadan yapabiliyorsunuz.

Kısacası WordPress’i kullanırken yalnız değilsiniz :) Dünya’nın her yerinde lokal WordPress grupları oluşmuş durumda ve başınız sıkıştığında istediğiniz yardıma anadilinizde rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Hatta bir çok grup lokal WordPress versiyonlarını da hazırlıyor. Şu an WordPress Türkiye de bir araya gelen Türk kullanıcılar forum ve wiki sayfaları ile yeni kullanıcılara yardımcı olmaya çalışıyor ve kurulum aşamasından itibaren Türkçe bir WordPress sürümünün oluşturulması için çalışmalar devam ediyor.

İhtiyacınız olan WordPress mi?

WordPress’e geçmeden önce ihtiyaçlarınızı iyi belirlemeniz gerek. Eğer amacınız en ince ayrıntısına kadar müdahale edebileceğiniz ve size blogunuz üzerinde tam hakimiyet kurma imkanı veren, esneklikte sınır tanımayan bir blog yazılımı ise WordPress tam size göre.

PHP ve MySQL, sunucu, alan adı gibi tanımlar size yabancı ise ve tasarım ve yönetimle uğraşmayayım ve sadece yazılarımı yayınlayayım diyorsanız yine WordPress kullanabilirsiniz, fakat birkaç teknik detay konusunda bilgi edinmeniz gerekecektir. Her ne kadar WordPress, benzer hiçbir yazılımın sahip olmadığı, “5 dakikada kurulum” gibi slogana sahipse de kurulum ve kullanım çocuk oyuncağı değil. Sunucu, alan adı, ftp’nin ne olduğu ve bunların nasıl kullanıldığı konusunda ön bilgiye sahip olmanız gereklidir. Bununla birlikte, çoğu durumda sunucu şirketleri kullanıcılarına bu tip yazılımların “tek tık”la otomatik olarak kurulumunu sağlayan servisler de sunuyorlar ve size sadece temanızı yükleyebilmek için bir ftp istemcisini kullanmayı öğrenmek kalıyor.

Konunun yabancısı olan birisine terminoloji karışık gelebilir fakat inanın bunları öğrenmek o kadar zor değil ve sonucunda oldukça keyifli :) Yine de önyargılarınıza yenik düşeceğinizi hissediyorsanız WordPress.com‘a gidip kendinize ücretsiz bir hesap açarak edineceğiniz adiniz.wordpress.com adresinizle, tüm yönetim ve tasarım telaşından uzak bloglamanın tadını çıkarabilirsiniz.

Bence WordPress’i gerçekten isteyip istemediğinize karar verebilmeniz için önce kendi bilgisayarınıza kurarak denemenizde fayda var. Bunun için yazı dizisine WordPress’i kendi PC’nize nasıl kurabileceğinizi anlatarak başlamak istiyorum.

“WordPress’e geçiş” başlıklı yazıya 18 yorum yapılmış

  1. Oğuzhan demiş ki:
    23 April 2006, 3:44 pm

    Bende eklemek istiyorum birşeyler…
    Wordpress anlatıldığı gibi ne kadar başarılı olursa olsun; ücretsiz üyeliktede bir o kadar keyifsiz…
    Örneğin blogger ücretsizde blogun kaynak kodunu görerek her türlü tasarım vb. işlem yaparken, wordpress ücretsizde bu mümkün değil maalesef… Birde ücretsiz sürümde FTP vb. imkanlar olmadığından bahsedilen tema vb. dende yararlanmak mümkün olmuyor…
    Bu açılardan düşünüp Türkiyede tüm blogcuların host alıp bunu mümkün kılamayacağı düşünülürse bence wordpress kadar blogger a da yer verilmeli sitede…
    Son olarak eklemek istediğim şey ise; hiç denemedim ama bi ihtimal olurda ücretsiz ftp desteği veren host bulup onlardan edinir ve wordpress i o ftp ye kurarsanız istediğinizi elde edebilirsiniz belki…
    Denemeye değer gibi aslında…

  2. junkie demiş ki:
    23 April 2006, 8:10 pm

    wordpress.com daki wordpress mu olduğundan sanırım öyle bir kötülük war. ben inanıyorum ki geliştirilecektir, ve mu nun stable sürümlerinde çok daha iyi olacaktır.

  3. ali demiş ki:
    23 April 2006, 9:57 pm

    Evet, wordpress.com’un WordPress’in gerçek gücünü temsil etmediği muhakkak. Junkie’nin de vurguladığı gibi orada kendi sunucusu üzerinde çalışan versiyondan farklı olarak alt alan adları ile çoklu bloglar oluşturulmasını mümkün kılan WordPress MU kullanılıyor. WordPress’in söz konusu versiyonu ise oldukça kısıtlı; sadece sistemde kayıtlı olan temalar kullanılabiliyor ve bunlarda da düzenlemeler yapılamıyor. Yine normal WordPress’in en önemli avantajlarından birisi olan eklentilerden de faydalanamıyorsunuz vs.

    Bunlara rağmen ben Blogger’dan daha iyi bir alternatif olduğunu düşünüyorum. Sonuçta kısıtlı da olsa kategorizayon, yorum düzenlemeleri, ping-trackbak gibi artık bir blog yazlımında temelde olması gereken ve maalesef Blogger’da olmayan bir çok özelliği barındırıyor.

    Oğuzhan beyin aksine ben Türkiye’deki blogcuların yeterli derecede istekli olmaları durumunda kendi sunucularını alarak hiç bir kuruma ve onların kısıtlamalarına bağlı olmadan kendilerini WordPress ile özgürce ifade edebileceklerini düşünüyorum ve yazı dizisini takip ettiğinizde zaten bunun sanıldığı kadar yüksek maliyetler gerektirmediğini de göreceksiniz ;)

  4. Seyit demiş ki:
    25 April 2006, 10:59 am

    selam basarilar dilerim gokkusagi club tan selamlar

  5. webthese demiş ki:
    26 April 2006, 3:35 am

    şu sıralar sitemde wp’ye geçmenin hazırlıklarını yapıyorum, aslına bakarsanız wp birçok yönden çok güçlü bir web yazılımı bu nedenle klasik cms anlayışından kurtulup wp’ye geçme kararı aldım. daha önceleride wp’yi incelemiştim. şu anda da kendi bilgisayarım üzerinde bozup bozup bişeyler yapıyorum.

    sizleri bilmem ama beni wp’ye en çok bağlayan şey, rss beslemesi ve standartlara tam uyması. (acemiblogcu.com açılmış hem de wp ile bundan güzel haber olamazdı bugün, teşekkürler)

  6. aZRa demiş ki:
    26 April 2006, 10:34 am

    Şu adreste şablon arayışında olanlar için birkaç WordPress seçeneği sunulmuş. Ahmed Farooq bu duyuruyu yaparken, aynı sayfaya kullanıcıların da şablon ekleyebileceğini söylüyor.

    Meselâ, bir Türkçe WordPress çalışması.

  7. ali demiş ki:
    26 April 2006, 5:42 pm

    Seyit;
    Teşekkürler.

    webthese;
    WP’yi farkeden herkese diğerleri sıkıcı gelmeye başlıyor :) Umarım en kısa sürede sizi de WP blogunuzda ziyaret ederiz, kolay gelsin :)

    aZRa;
    BlogFlux artık bir blog dizini olmanın ötesine geçti, bir çok aracın yanına tema dizini de eklemiş olmaları gerçekten güzel, teşekkürler.

  8. webthese demiş ki:
    26 April 2006, 10:45 pm

    @ali iyi niyetiniz için çok teşekkür ederim, inşallah kısa zamanda iyi bir tema çalışmasıyla wp’ye geçicem. buranında büyük faydaları olacak bana. sürekli başınızı ağrıtırım artık.

  9. ali demiş ki:
    26 April 2006, 10:53 pm

    Rica ederim, MSN üzerinden de görüşebiliriz, yardımcı olabilirsem ne mutlu :)

  10. webthese demiş ki:
    26 April 2006, 10:56 pm

    web****@hotmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz. (buraya yazmam ne kadar doğru olur ama yazdım)

  11. ali demiş ki:
    26 April 2006, 11:09 pm

    Adresinizi aldım ve yorumunuzda, sizin yararınıza olacağını düşündüğüm, küçük bir düzeltme yaptım :) Görüşmek üzere.

  12. webthese demiş ki:
    26 April 2006, 11:15 pm

    iyi yapmışsın üstadım zaten o maili gören eklemekten korkar, elinize sağlık :)

  13. iSuat demiş ki:
    27 April 2006, 12:02 am

    Ali(yaşını bilmiyorum abi, amca, dede) msn adresini öğrenebilirmiyim?

  14. ugur demiş ki:
    25 May 2007, 2:06 am

    windows sunucuda dorun çıkarmıyor değilmi?

  15. turgut demiş ki:
    16 July 2007, 6:53 pm

    gelecegin en iyi siteleri wp de yapılıyor artık ;)

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>