Twitter'da takip et
Ana Sayfa

Bir önceki sayfada WordPress’i nasıl Türkçe’leştireceğimizden ve blogumuzdaki verileri nasıl aktaracağımıza değindikten sonra sıra geldi WordPress’e sınırsız esneklik sağlayan temalardan ve eklentilerden bahsetmeye. Önce eklentiler ile başlamak istiyorum çünkü bazı temaların kurulumu sırasında beraberinde gelen eklentilerin de ayrıca kurulması gerekebiliyor.

Eklentileri WordPress’e ihtiyacınız doğrultusunda yeni özellikler ekleyen küçük programlar olarak düşünmek mümkün. Küçük bir örnekle durumu açıklayalım; diyelim ki podcast yapmayı düşündüğünüz ya da sadece okurlarınıza beğendiğiniz bir şarkıyı dinletmek istediğiniz için blogunuz üzerinde küçük bir mp3 oynatıcısına yer vermek istiyorsunuz. Hemen wp-plugins.net‘e gidiyoruz yapacağımız küçük bir arama ile ulaşacağımız sonuçlar arasında bize uygun olduğunu düşündüğümüz 1pixelout tarafından yayınlanmış olan Audio Player eklentisinin indiriyoruz.

İndirdiğimiz eklentinin arşiv paketini blogumuzun kurulum dizini içerisinde yer alan;

/wp-content/plugins/

dizinine açıyoruz. Paketi açarken dizin yapısını korumaya özen gösteriyoruz, yani paketteki “audio-player” klasörü olduğu gibi /wp-content/plugins/ içerisine aktarılmalı ve “audio-player.php” de yine /wp-content/plugins/ içinde olmalı;

/wp-content/plugins/audio-player/
/wp-content/plugins/audio-player.php

Bu işlemden sonra WordPress yetkili kullanıcı arayüzüne giriş yapıyoruz ve en üstteki menüden “Eklentiler”e tıklıyoruz ve karşımıza çıkan eklenti listesinden “Audio Player”ı bulup sağdaki “Etkinleştir” seçeneğine tıklayarak eklentimizi aktif hale getiriyoruz. Etkinleştirme işleminden sonra bu satırın yeşil görünmesi gerekiyor.

Eklentimiz aktif hale geldikten sonra yetkili kullanıcı arayüzünde, üstte bulunan menüden “Tercihler”i seçiyoruz ve bu menünün altında sıralanan seçeneklerde “Audio Player”ı bularak eklenti seçeneklerine ulaşmak için üzerine tıklıyoruz. Eklenti ayarlarında müzik dosyalarını koyacağımız dizinin adı ön tanımlı olarak “audio” olarak belirtiliyor. Bu durumda WordPress’in kurulum dizini içerisine “audio” adlı yeni bir klasör oluşturmamız ve mp3’leri bu klasör içerisine taşımamız gerekecek (isterseniz bu dizinin adını ve yolunu değiştrebilirsiniz).

Şimdi eklentinin işlevini test etmek için bir deneme gönderisi hazırlıyoruz. Ben, kurulum dizininde oluşturduğum audio klasörüne kaydettiğim, Vivaladi’nin Dört Mevsim’inden Kış’ı çalmak istiyorum. Eklenti gönderiler içinde kendisi için özel olarak biçimlendirilmiş metinleri tanıyıp yerine kendi oynatıcısının kodlarını otomatik olarak eklediği için benim de bu mp3’ün adını eklentinin anlayabileceği şekilde yazmam gerekiyor;

[audio:vivaldi-the_winter_-_lallegro.mp3]

Bu metini yazımın görünmesini istediğim bir yerine koyuyorum ve yazımı yayınladığımda oynatıcı alttaki gibi kendisini gösteriyor;

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

İşte eklentiler bu işe yarıyor, normalde WordPress’in herhangi bir ses dosyasını doğrudan blogunuz üzerinde oynatabilmesine imkan yokken kurduğunuz bir eklenti ile ona bu yeteneği kazandırabiliyorsunuz. wp-plugins.net‘de daha bir çok eklenti bulabilirsiniz.

Yazının üçüncü sayfasında temaların kurlumundan bahsedeceğim.

Sayfalar: 1 2 3

“WordPress’i tanıyın” başlıklı yazıya 13 yorum yapılmış

  1. Hulya demiş ki:
    30 April 2006, 10:54 pm

    Bugün sayenizde WordPress’ e adım attım. Heyecanla yazı dizinizi bekliyorum. Çünkü alan adım var ama hostum yok…Hem öğrenip hem de blog yayınlamak, heyecanlı bir o kadar da zor. Umarım zoru başarırım. Sayenizde tabi ki…Blogunuz iyi ki var teşekkürler… Sorulacak kadar çok sorum var ki…

  2. ali demiş ki:
    30 April 2006, 11:15 pm

    WordPress camiasına bir kişiyi daha kazandırabildiğime sevindim :) Eğer daha önce göz atmadıysanız, bu yazı dizisi dahilinde bundan önce yayınlanmış yazılara aşağıdan ulaşabilirsiniz;

    Her zaman, elimden geldiğince, soruları yanıtlamaya çalışıyorum ve yanıtlayabildiğim ölçüde de mutluluk duyuyorum :) Ama unutmayın, Türk WordPress kullanıcılarının bir araya geldikleri WordPress-TR forumlarında benden çok daha tecrübeli kullanıcılardan da yardım alabilir ve wiki‘sinde yararlı dökümanlara ulaşabilirsiniz.

  3. webthese demiş ki:
    1 May 2006, 4:58 am

    ali bey elinize kolunuza sağlık, insanları wp’ye kolaylıkla alıştırıyorsunuz vallahi. wp konusunda bayağı tecrübe kazandım, kendi temamı bitirmem an meselesi inşallah yakın zamanda bende sizler gibi wp’ci olacağım…

    bu güzel yazı dizisi için ayrıca teşekkür ediyorum, resimli anlatımlarınız çok faydalı oluyor.

  4. Hulya demiş ki:
    1 May 2006, 8:44 am

    Ali Bey çok teşekkür ederim. Verdiğiniz linkler çok faydalı oldu. Bölüm 3′ ü heyecanla bekliyorum…

  5. ali demiş ki:
    1 May 2006, 1:22 pm

    webthese;
    Görüşleriniz için çok teşekkür ederim, aslında sadece resimler kullanrak anlatım yerine screencast de yapmayı düşünüyorum ama pek zamanım olmuyor :) Tema düzenlemeniz ve WP’ye geçişinizde kolay gelsin, umarım sizi yenilenmiş blogunuzda ziyaret etme imkanımız olur.

    Hulya;
    Beğendiğinize sevindim, önümüzdeki bir kaç gün içinde 3. Bölümü de yayınlamayı düşünüyorum.

    ve bir de düzeltme notu;
    Hasan’ın çevirisinden bahsederken kullandığım “sinyol.org’un çevirisini referans alarak” ifadesi aslında durumu hatalı ifade ediyordu, onun için düzelttim. Hasan sadece emin olamadığı yerlerde kendisinden önce yapılmış diğer çevirilerle birlikte sinyol.org’un çevirisinden faydalanmış. Dolayısı ile söz konusu iki çeviri tamamen birbirinden bağımsız iki ayrı ürün. Bununla birlikte, her ikisi de oldukça başarılı çeviriler olduklarından dolayı hangisini isterseniz kullanabilirsiniz :)

    Bu yanlış anlaşımadan ötürü hem sinyol.org’dan hem de Hasan’dan özür dilerim.

  6. ali usta demiş ki:
    1 May 2006, 11:22 pm

    Çok güzel bir yazı olmuş. Yalnız merak ettiğim bir şey var, bloggerden verileri alırken hiç sorun yaşamadınız mı? Ben Türkçe karakterlrde çok ciddi sıkıntılar çektim, hâlen de çözebilmiş değilim : )

  7. ali demiş ki:
    1 May 2006, 11:35 pm

    Ben transfer sonrasında Türkçe karakter sorunu yaşamadım. Eğer Blogger’da UTF-8 dışında bir kod kullanmışsanız sorun yaşamış olabilirsiniz. Verileri aktardıktan sonra kodlama ile ilgili olarak görünen tek sorun yorumlarda html etiketlerinin büyük harfle yazılmasıydı (<A HREF=””> gibi). Blog kodunu w3 raconuna uydurabilmem için bunları teker teker küçük harfler ile değiştirmem gerekti :)

  8. masuda demiş ki:
    2 May 2006, 1:37 am

    Ali Usta, ellerinize sağlık. Bir sonraki bölümü merakla bekliyorum, arayı açmayalım ama. :)

  9. iso demiş ki:
    17 August 2006, 11:30 pm

    tüm dedikleriniz aynen uyguladım, yaptım, kurdum vs. ama tüm olan biten de anlamadığım yer bilgisayarımızdaki sunucuda oluşan bu wordpress sayfasıyla internet sitemiz arasında nasıl bağlantı kuracağız. içeriği aktar bölümden yararlandıktan sonra yerel sunucuda yazdığımzı yazılar internetteki sitemize gidecek mi. yerel sunucu ile internet sayfası arasındaki bağlantı konusunda detaylı bilgi verirseniz daha çok seviniriz..

  10. ali demiş ki:
    19 August 2006, 4:28 pm

    Bu konu ile ilgili daha önce tartışmıştık, şurada yaptığım yorumun durumu anlamanıza yardımcı olacağını umuyorum.

  11. BendeniZ demiş ki:
    5 November 2008, 10:40 am

    bu yorumu görürmüsünüz yada ne zaman görürsünüz bilmiyorum:(
    ama cidden zor durumdayım
    bir alan adı ve html paket aldım IHS den.
    arkadaşımda ordan bu şekide almış.(ama şu an yardım isteyemiyorum bazı sebeplerden)
    wordpress kullanıyo ve ben de wp istiyorum
    ama bir kardeşim denedi (ben hiç anlamıyorum blogger ım ve blogumu taşımak stedim)
    olmadı dedi.destek birimi ise php pakete geçmelisniz dedi.

    siz ne diyosunuz?

  12. Mümin demiş ki:
    27 July 2009, 12:31 am

    Merhaba dosttum.Anlattıkların güzel şeyler audio player için.Benim sormak istediğim yani kafama takılan kısımları dizayn edilişi.Senin yukarıda yaptığında örnekte, sesi kontrol edebiliyorsun.Ve rengarenk bir şeyler yapmışsın.Bende ses standart çalıyor.Sese kontrol edilemiyor.Bu durumdan bahsebilirmisin, nasıl yapılıyor? Bu arada harika parça, alıp götürdü beni.Teşekkürler.

  13. Mümin demiş ki:
    27 July 2009, 12:47 am

    BendeniZ; yazınızı yorumumu ekledikten sonra fark ettim.İhs den bende paket almıştım ve ozamanlar WordPress ve Joomladan hatta diğerlerinden hiç anlamazdım.Sonradan fark ettimki php. olayı için farklı paket almak gerek.İhs nin kalitesine diyecek hiç bir sözüm yok.Adamlar işini kaliteli yapıyor.Lakin .php paketleri biz blogçuları biraz aşıyor.İnternette 20 liraya 100-150 mb wordpress uyumlu linux hostingler satılıyor.Onlardan bir tane alabilirsin.Konuyu dağıtmayacaksak eğer buradan bir kaç tavsiye linki verebilirim.Ayrıca bendede wordpress uyumlu host var.Bilgin olsun.İstersen detayları görüşebiliriz.

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>