Twitter'da takip et
Ana Sayfa

Meta tag’lar HTML kodunuzun HEAD bölümüne yerleştirilmiş bilgi etiketleridir. Arama motorlarına site ve içeriği hakkında bilgi sunar. Her ne kadar günümüzdeki arama motorlarının çoğu meta tag’lardaki bilgileri dikkate almayıp site içeriğini kendi tekniklerine göre indeksleseler de hala bu tag’lardan bazılarına kısmi destek verebiliyorlar. Arama motorlarının özellikleri için buraya bakabilirsiniz. Sitenizin bu arama motorlarınca doğru bir şekilde gösterimi için bazı Meta tag’ları kullanmakta fayda var. Burada sıklıkla kullanılan meta tag’ları açıklamaya ve onları site kodu içerisine nasıl yerleştirebileceğinizi açıklamaya çalışacağım.

Title

Aslında bu bir meta tag değil. Ama arama motorlarında sitenizin görünüşü ile ilgili olması yanı sıra tarayıcıların buraya yerleştireceğiniz ifadeyi pencerenin başlığında ve sayfa sık kullanılanlara eklenmek istenildiğinde kullanmaları nedeni ile önemli. Gerçekte bir HTML kodu olan <TITLE> ve </TITLE> etiketleri arasına sayfa başlığınız açıklayıcı biçimde yazmanız gerekiyor. Bu kodu ayrıca oluşturmanıza gerek yok, zaten her sayfada bulunuyor.

Description

<meta name="description" content="XYZ" />

Adından da anlaşılacağı üzere site içeriğinin tanımı için kullanılıyor. XYZ yerine sitenizin tanımını yerleştiriyorsunuz. Güncel arama motorları hala bu kısmı gözden geçiriyorlar. Bir cümle ile siteden bahsedebilirsiniz. Örneğin; “Blog’a yeni başlayanlara amatör ruhu ile destek :)”. Tanım kısmı, Google da dahil olmak üzere, bir çok arama motoru tarafından destekleniyor ve sitenizin arama sonuçları içinde düzgün bir şekilde sergilenmesi için kullanılıyor.

Keywords

<meta name="keywords" content="kelime X, kelime Y, kelime Z" />

Bu da site indekslenirken hangi anahtar kelimelerin kullanılabileceğini belirtmek için kullanılıyor ama tahmin edersiniz ki Google, Yahoo! ve MSN gibi büyük arama motorları bu kısımla pek ilgilenmiyorlar. Anahtar kelimeleri “kelime X” şeklindeki ifadeler yerine virgülle ayırarak yazmak gerekiyor.

Robots

<meta name="robots" content="index,follow" />

Bu tag, arama motorlarına site içeriği ile karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiğini anlatıyor. Virgülün solundaki ifade sayfanın indekslenip indekslenmeyeceğine karar verilmesini sağlarken, sağındaki ifade sayfadaki linklerin takip edilip edilmeyeceğini belirtiyor. İndeksleme için seçenekler index (indeksle) ve noindex (indeksleme). Linklerin izinin sürülmesi ile ilgili seçenekler de follow (takip et), nofollow (takip etme) şeklinde. Bu tag özellikle indekslenmesini istemediğiniz bir sayfa varsa önem kazanıyor, çünkü robotlar sadece noindex değerini dikkate alıyorlar ve bu değer yoksa öntanımlı olarak siteyi indeksleyip linkleri de takip ediyorlar. Web sitenizdeki bir sayfanın indekslenmesini istemiyorsanız o sayfaya:

<meta name="robots" content="noindex,nofollow" />

Şeklinde bir tag yerleştirmeniz bunu sağlayabiliyor. Seçeneklerden sadece birer tanesi kullanılabiliyor. Örneğin;

<meta name="robots" content="index,noindex,follow,nofollow" />

dikkate alınmıyor. Bu kodun alternatifi ise robots.txt dosyası kullanmaktır, detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Content-Type

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Bu tag önemli. Bu tag girilmezse öntanımlı olarak site içeriği ISO-8859-1 gibi düşünülüyor. Muhtemelen Türkçe bir içeriğiniz olacağına göre bunu UTF-8 olarak almak en iyisi.

MSSmarttagsPreventParsing

<meta name="MSSmarttagsPreventParsing" content="true" />

Microsoft tabanlı programların siteyi indekslerken akıllı tag’lar oluşturmalarını engellemek için konuluyor. Gerçi Microsoft’a göre bu proje sonlandırıldı ama yine de bu tag bazı sitelerde (örneğin; Blogger ile hayat bulan tüm bloglar) öntanımlı olarak bulunuyor.

Generator

<meta name="generator" content="Blogger" />

Site içeriğinin (HTML kodunun) hangi yazılım ile oluşturulduğu hakkında bilgi veriyor. Bu yazılımların popülerliği hakkında pazar araştırması oluşturmak için ortaya çıkarıldığı düşünülüyor :) Blogger’da öntanımlı meta bilgisi içerisinde MSSmarttagsPreventParsing ile birlikte mutlaka bulunuyor.

Refresh

<meta name="refresh" content="X" />

Bu tag’da bulunduğu sayfanın “X” saniyede tarayıcı tarafından yenilenmesini sağlıyor. Eğer saniye ifadesinin yanında bir url verilirse bu kez tarayıcı belirtilen saniye sonunda sayfayı o url’ye yönlendiriyor. Örneğin;

<meta name="refresh" content="X;URL=http://www.site-adi.org/sayfa.html" />

Eğer url yönlendirmeyecekseniz ya da at yaırşı veya borsa bilgileri gibi içerik sunmayacaksanız blogunuzda buna ihtiyacınız olmayacaktır. Neticede 30 saniyede bir gönderi yollayacak değilsiniz :)

Tag oluşturmak için web’de çeşitli kaynaklar mevcut. Örneğin; PageRank.net sitesinin Meta Tag Generator‘u bu konuda iyi bir alternatif. Bu adreste sizin için uygun olduğunu düşündüğünüz tag’leri (title, description, keywords tag’larını mutlaka oluşturun. İhtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız robots tag’ına da yer verebilirsiniz) oluşturduktan sonra site kodunuz içinde <HEAD> şeklindeki ifadeyi arayın ve tag kodlarını altına yapıştırın. Tag kodları <HEAD> ve </HEAD> arasında olmalıdır. Eğer kodları <HEAD> etiketinin hemen altına eklerseniz bunu garantiye alabilirsiniz ;)

“Meta Tag nedir?” başlıklı yazıya 33 yorum yapılmış

  1. Aykut demiş ki:
    1 February 2007, 12:02 pm

    google’da “description’u şu paragraflardan al, gerisini dikkate alma” gibi bir tag varmı?

  2. ali demiş ki:
    3 February 2007, 2:42 pm

    Yok ama blog yazılımları için geliştirilen kodlar/eklentiler ile dinamik description etiketi oluşturmak mümkün.

  3. kuzine demiş ki:
    1 May 2007, 4:37 pm

    Yazılanlardan hiç bir şey anlamadım ama bloğumda her yazdığım yazıya link veren porno siteler var. Google aramalarında ve teknorati aramalarında bloğumdan önce blog ismi ile çıkıyor. Bir yemek bloğunun bu tür aramalarda çıkması çok moral bozucu ve açıkcası beni çok utandırıyor. Bunu nasıl engelleyebilirim. Neredeyse uzun zamandır yazdığım ve çok fazla takipçisi olan bloğu kapatmayı bile düşünür oldum. Benim anlayabileceğim şekilde, yardımcı olursanız çok memnun olurum.

  4. Engin demiş ki:
    5 May 2007, 2:26 am

    Optimizasyonda nasıl arama motorlarında üst sıralarda çıkmak ilk amaçsa, meta da optimizasyonun ilk kuralı. Gerçekten güzel bir eklenti. Olmazsa olmazlardan bir tanesi benim için.

  5. emir demiş ki:
    8 January 2008, 12:06 pm

    url yönlendirme işime yarar :)

  6. turkçe rap demiş ki:
    22 February 2008, 8:15 am

    arkadaşlar ben bu açıklama meta tagini ekledim ama sorun çıktı google da indexlenmiş tüm yazılarımda açıklama bölümünbe o yazıyor normalde yazının içeriğinin bir bölümü yazması gerekirken nasl düzeltebilirim

  7. Mucahid Uslu demiş ki:
    25 December 2008, 10:59 pm

    Temel konulari anlasilir sekilde anlatmissiniz, emeginize saglik. phpbb3 te seo konusunu arastirken bu linke rastladim.

  8. Hakkı Yeşillik demiş ki:
    26 March 2009, 2:52 pm

    browser adres satırında url ile birlikte logoyu nasıl gösterebilirim?

  9. ali demiş ki:
    26 March 2009, 2:59 pm

    browser adres satırında url ile birlikte logoyu nasıl gösterebilirim?

    Bkz. Favicon nasıl oluşturulur?

  10. zeus demiş ki:
    11 June 2009, 12:11 pm

    bir türlü olmadı :( XML hatası veriyor.

  11. Kurşun Kalem demiş ki:
    11 September 2012, 8:42 pm

    Belki üst sıralara çıkarması açısından çok fayda sağlayamayabilir ancak aramalarda listelendiğinde etkili bir tanıtım cümlesi oldukça faydalı olacaktır.

  12. selamoradaki demiş ki:
    12 September 2012, 4:49 pm

    Aydınlatıcı bir yazı olmuş seo ile başarı için gerçekten önemli , paylaşım için teşekkürler :)

  13. murat demiş ki:
    6 November 2012, 9:27 pm

    ben bu konularda daha çok yeniyim.bloggerda widget şablonunu genişlet diyorum sonra ctrl f tuşlarına basıp keyword yazıyorum hiçbir şekilde keyword kelimesi çıkmıyor. keyword kelimesini kendimiz mi eklememiz gerekiyor?

  14. Ferdi KÜÇÜK demiş ki:
    2 February 2013, 4:50 pm

    Teşekkürler, faydalı makale olmuş.

  15. bicümle demiş ki:
    24 April 2013, 6:51 pm

    hocam benim sormak istedğim google arama kısmına sitenin ismini yazmaya başladığımızda önerilerde ismin tamamının çıkması.. bunu htaccess dosyasıyla mı yapıyoruz ? bi yardım ederseniz sevinirim

  16. Genç Grafiker demiş ki:
    7 November 2013, 12:49 am

    Teşekkürler benim için çok faydalı oldu.

  17. Emre demiş ki:
    28 July 2015, 12:21 pm

    Kitap yaziyorum da bu bilgileri kullanabilir miyim? Kaynak belirterek??

  18. kemal demiş ki:
    13 November 2015, 9:57 am

    ardık keywords bir önemi yok içeriği ona göre güncellemeniz gerek.

  19. Vizesi demiş ki:
    19 November 2015, 3:29 pm

    Gerçekten çok yararlı bir yazı. zamanınızı ayırıp bizler için böyle bir yazı hazırladığınız için çok teşekkürlerimi sunarım

  20. Bilgiliyo demiş ki:
    23 December 2019, 12:23 pm

    Faydalı içerik peki robots meta tag eklemesek sorun olur mu?

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>