Twitter'da takip et
Ana Sayfa

Bir önceki yazımda sunucu seçimi üzerinde dururken de belirttiğim gibi, alan adı (domain) ve web sunucusu (host) tanımları birbirinden tamamen farklı şeylerdir. Web sayfaları, sunucu merkezlerindeki bilgisayarlar üzerinde bulunurlar ve bu bilgisayarların da, internete bağlı tüm diğer bilgisayarlar gibi, bir IP adresleri vardır. Tahmin edersiniz ki bir web sitesine ulaşabilmek için üzerinde bulunduğu bilgisayarın IP numarasının (örneğin; 207.168.123.36) akılda tutulması, özellikle de günümüzde milyarlarca web sayfası söz konusuyken, oldukça zordur :) İşte bu ihtiyaçtan alan adları ortaya çıkıyor. Web sayfaları tanımlayıcı ve akılda kalıcı ifadeler ile adlandırılarak erişimleri kolaylaştırılıyor. Siz tarayıcınızın adres satırına bir web adresi girdiğinizde tarayıcınız o adresi kısaca DNS (Domain Name Server; alan adı sunucusu) denilen ve yazdığınız web adresini barındıran bilgisayarın IP adresini bularak sizin bilgisayarınıza ileten bir merkeze gönderiyor ve oradan aldığı IP ile de web sayfasına bağlanıyor.

Bu durumu telefon numaraları ve telefon defteri benzetmesi ile açıklayabiliriz. Günümüzde herkes cep telefonu kullanıyor ve bir (hatta bazı durumlarda birden çok) telefon numarası var. Fakat biz ancak çok azının numarasını hafızamızda tutabiliyoruz. Herkesin numarasını teker teker hatırlamak yerine ise telefon rehberimize adları ile kaydediyoruz. Bu sayede istediğimiz kişiyi numarası yerine adı ile arayabiliyoruz. IP adreslerini telefon numaraları gibi düşünecek olursanız bizim adres defterimize yazdığımız isimler alan adı, ve telefon defterimiz de DNS yerine geçiyor :)

Her kesin cep telefonu kendisine özel bir cihaz ve dolayısı ile herkes adres defterindeki kişileri kendi tercihleri doğrultusunda adlandırabiliyor. Dolayısı ile ortak bir arkadaşınıza siz farklı, diğer bir arkadaşınız farklı bir ad verebiliyor. Söz konusu olan web üzerindeki alan adları olduğunda herkes için geçerli ve özgün isimlerin verilmesi gerekiyor. Bu yüzden de alan adlarının denetimi için uluslar arası bir kurum oluşturulmuş; ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Günümüzde internetde hangi alan adı uzantılarının kullanılacağına (.com, .net, vs) ve kimlerin alan adı kaydedebileceğine ICANN karar veriyor. Dolayısı ile bir alan adı alırken, adı sizin için kaydeden firmanın (registrar) ICANN’dan yetki almış olması gerekiyor. Fakat ICANN’dan yetki almış olan firmalar bu yetkilerini diğer firmalara (reseller) belirli koşullarla devredebildikleri için piyasada ICANN yetkisine sahip olmadan alan adı kaydeden firmalar da görmek mümkün.

Alan adınızı kaydettirdikten sonra DNS bilgisini, sunucunuzun size temin ettiği DNS’ler ile değiştirmeniz gerekiyor. Örneğin benim aldığım bir alan adını, kendi sunucum olan DreamHost da kullanabilmem için DNS bilgilerini ns1.dreamhost.com, ns2.dreamhost.com ve ns3.dreamhost.com olarak değiştirmem gerekiyor. Her sunucu firmasının kendisine özgü DNS’leri vardır ve eğer alan adınızı sunucunuz aracılığı ile aldıysanız sunucunuz bu ayarları sizin için yapacaktır. Alan adınızı kaydederken farklı bir firmadan destek aldıysanız bu kez bu firmanın size sağlayacağı kullanıcı paneli aracılığı ile bu ayarları kendiniz yapmalısınız.

Buradan alan adı kaydetme işlemini sunucunuz aracılığı ile yapmanız sanki iyi bir şeymiş gibi algılansa da, aslında değil :) Profesyonel internet sitesi yöneticilerinin tercihi sahip oldukları alan adlarını kendi sunucularından ayrı tutmak ve sadece DNS’ler ile sunucularına yönlendirmek şeklindedir. Bunun nedeni ise dürüst çalışmayan bazı sunucu firmalarının yaşanan problemler sonrasında alan adı transferlerini veya DNS değişikliklerini engellemeye çalışmaları ve sadece internet üzerinden iş yapan tüm şirketler gibi bu firmaların da birden bire (alan adlarınız ile birlikte) ortadan kaybolma riski barındırmalarıdır. Sunucu ile yaşanabilecek olası bir problem sonrasında siteniz ile ilgili en önemli şeyin, alan adınızın, bir kayıt firmasında güvende olduğundan emin olduğunuzda, sitenizi yeni bir sunucuya taşımanızın sadece DNS kayıtlarının değiştirilmesi kadar (en fazla 48 saat) süreceğini düşünecek olursanız bunun nedeni daha iyi anlaşılacaktır.

Yazının sonraki sayfasında alan adı seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğine, alan adı terminolojisine ve kullandığım alan adı kayıt servislerine değineceğim.

Sayfalar: 1 2

“Alan adı seçimi ve kayıt servisleri” başlıklı yazıya 35 yorum yapılmış

  1. Guajira demiş ki:
    15 May 2006, 8:26 pm

    Merhaba, yazının ilk sayfasını okurken aklıma gelen şuydu “hangi firmalardan kayıt etmeliyiz” sorusunun da cevabını verecek mi. Bi tarafından başlamışsın cevap vermeye ancak yarım kalmış. Ancak bu yazının da devamını getireceğine inanıyorum.,

    Gelelim Godaddy firmasına. İnternet alemindeki Top 10 registrar’lardan bir tanesidir kendisi. 7-8 Domainim orda kayıtlı ve şimdiye kadar hiç bir sorun yaşamadım. DNS güncelleştirmeleri bazen 5-10 dakika arası hallediliyor. ancak 30 dakikayı aştığını görmedim. Oldukça güvenilir ve kaliteli bir firma Domain açısından. Ancak host konusunda çok da süper değiller. Ancak iyi sayılırlar.

    Bi de gizlilik konusuna çok değinmişsin. Bence bu herkes için çok da aman aman bi konu değil. Sonuçta gizli kapaklı bir iş, yasadışı bir şey yapmıyorum. Yok eğer birilerinin çekerine çomak sokan bir blognuz varsa tabii ki olabilir. Ancak ben şahsen şimdiye kadar hiçbir whois bilgimi gizlemedim gerek de duymadım.

    Bu gizlilik olayı gerçekten gerekli değilse hiç uğraşmaya ve de masrafa girmeye değmez. Alacağınız domaine de gayet hesaplı bir biçimde sahip olursunuz.

    İyi çalışmalar.

  2. ali demiş ki:
    16 May 2006, 10:31 am

    Aslında yazının devamını düşünmemiştim. Amacım kullandığım kayıt servisleri belirtmek ve bunlardan, diğer firmalara göre üstün yönleri olduğunu düşündüğüm, RegisterFLY’ın kullanımını önermekti, öyle de yaptığımı düşünüyorum ama sanırım yeterince vurgulamamışım :) Diğer servislere değinmeyi düşünmüyorum, çünkü onlar ile ilgili herhangi bir tecrübem olmadı ve denemediğim şeyleri insanlara önererek yanıltıcı bilgi vermek istemiyorum.

    GoDaddy konusunda oldukça kötü şeyler okudum (örneğin; 1, 2). Söylenenler hiç iç açıcı değil ve alan adı kayıt pazarının tepesindeki isime de yakışmıyor. Ben bir firma hakkında hızlı karar verme taraftarı değilim, özellikle de o firmayı yüzbinlerce kişinin tercihi ise. Bunun için acaba Türkiye’deki GoDaddy kullanıcılarının firma ile ilgili tecrübeleri neler diye merak ettim, görüşünüz için teşekkür ederim.

    Kişisel bilgilerin gizlenmesi seçeneğinin bence sadece gizli kapaklı işler çevirileceği zaman gerekli olur diye düşünülmemesi gerekiyor. Sonuçta bu bilgiler birileri tarafından talep edildiği zaman, ICANN kuralları gereği, kendilerine derhal veriliyor.

    Ben bu servisin spam’den korunmak için gerekli ve aranması gereken bir özellik olduğunu düşünüyorum. Alan adınız ile ilgili bir konuda sizinle e-postanız üzerinden iletişim kurulduğu için, kayıt olurken geçerli ve çoğu kez günlük hayatta da kullandığınız bir e-posta veriyorsunuz ve bunun spam postalar ile doldurulması da eminim kimsenin hoşuna gitmeyecektir. Günümüzde geçerli e-posta listelerinin satışından, özellikle de yanında posta sahiplerinin kişisel bilgilerinin ve pazarlama eğilimleri de bulunuyorsa (e-postanızın whois bilgisinden toplanmış olması, sunucu v.b. alıcısı da olabileceğiniz ipucunu veriyor), çok yüksek gelirler elde edilebiliyor. Bu yüzden kişisel bilgilerimin bu kadar rahat ulaşılabilir olması yerine sadece gerçekten ilgilenenlere (ve ilgilerini mantıklı nedenlere dayandıranlara) verilmesinden yanayım.

    Dolayısı ile alan adı alırken, kişisel bilgilerin gizlenmesi için gerekli olacak maliyetin de göz önüne alınması gerektiğini düşünüyorum.

  3. skkd demiş ki:
    25 May 2006, 10:21 am

    selamlar,

    domain alacağım ve fiyatlara bakıyorum bir süredir.
    register fly 9.99$ a çıkarmış fiyatları ne yazık ki..
    godaddy de de durum pek farklı değil. (9,2 $)

    firmaların verdikleri ek hizmetlerde gözünüz yoksa, domain i alıp bir yerlere yönlendirme niyetindeyseniz, yani yegane kıstasınız hizmet kalitesi ve fiyatsa :)

    isimtescil.net e bi bakmak gerek..
    an itibariyle domain kayıt 5,99 $ mış

    kendilerinden bi mail bekliyorum. yanıtlarına göre orası ile godady arasında bir tercih yapacağım. sonucu ayrıca paylaşırım.
    :)

  4. ali demiş ki:
    25 May 2006, 11:41 am

    RegisterFLY sürekli promosyonlar yapan bir firma, örneğin promosyon kodu olarak COMSPECIAL girerseniz com alan adlarını 6.99’a ve NETSPECIAL girerseniz net alan adlarını 2.99’a alabiliyorsunuz. Üstelik bunlar ile birlikte ömür boyu ProtectFLY (kişisel bilgilerinizin whois sunucularından gizlenmesini sağlayan servis) veriyorlar. Hem yazımda hemde yorumlarda vurguladığım üzere, bence bu aranması gereken bir özellik. Çoğu firma bunun için yıllık 9$-20$ arası ücretlendirme uygularken RegisterFLY’da ömür boyu ücretsiz veriliyor olması firmanın önemli bir artısı. Yorumunuzdan sonra isimtescil.net ile görüştüm ve böyle bir servislerinin olmadığını öğrendim.

    Ayrıca isimtescil.net’de bir reseller, yani yazıda değindiğim Yahoo! gibi başka bir firma aracılığı ile gerçekleştiriyor kayıt işlemlerini. Benim bildiğim kadarı ile de zaten Türkiye’de ICANN yetkili kayıt servisi bulunmuyor. Yazıda da değindiğim sorunlar sonrasında artık reseller’lar ile çalışmamaya karar verdim :)

    isimtescil.net ile görüşmemde bu konu ile ilgili sorularıma cevap verilmedi ve bu sorular sonrasında diyaloğumuz birden kesildi! Bence bir firmanın böylesine organik bir ilişki içinde olduğu diğer firmanın bilgilerini kullanıcılarından saklaması dürüstçe değil, ayrıca destek personelinin sorular karşısında başları sıkıştığında cevap vermeyerek uzaklaşmaları da iş ahlakına aykırı. Sonuçta sadece “bu tip bilgileri vermek şirket politikamıza aykırı” diyerek olayın uzatılmamasını sağlayabilirler :) Sizi bilmiyorum ama ben olsam bu diyaloğumuzdan sonra dürüst bulmadığım isimtescil.net’e güvenmezdim.

  5. skkd demiş ki:
    25 May 2006, 12:36 pm

    :)

    isimtescil den mailime de yanıt gelmedi.

    netice itibariyle şöyle oldu,

    COMSPECIAL promosyon koduyla registerfly dan aldım alan adımı..

    “skkdmag.com” hayırlı olsun..

    ayrıca ilgin için de çok teşekkür ederim..

  6. Guajira demiş ki:
    25 May 2006, 1:07 pm

    Alan adın hayırlı olsun arkadaşım. Bu arada Acemi Blogcu’ya da promosyon kodları için teşekkürler.

  7. ali demiş ki:
    25 May 2006, 1:07 pm

    Rica ederim, alan adınız hayırlı olsun, umarım en kısa zamanda sizi de WordPress kullanırken görürüz ;)

    Bu arada verdiğim kodlar yanılmıyorsam 27’sine kadar geçerli. RegisterFLY iki haftaya bir böyle kodları sokuyor devreye, eğer ücretsiz üye olursanız e-postanıza gönderiyorlar kupon kodlarınıi tavsiye ederim. Yeni site tasarımına geçiş ile birlikte bir de RSS feed yerleştirmişler siteye, ondan da yararlanabilirsiniz.

  8. oky demiş ki:
    27 May 2006, 5:46 am

    merhaba ali, yine çok güzel bir yazı, onca yıldır internetin içinde olmama rağmen bilmediğim pek çok şeyi sayende öğreniyorum ve bu teşekkür girişine artık bir son vermem gerekiyor sanırım :)

    dreamhost’tan alan aldım. artık hosttaşız. bildiğin gibi alan alana (türkçe’nin cilveleri) bir de domain bedava, gel arkadaş gel! e ben durur muyum, tekmetokat.org hayırlı uğurlu olsun. yalnız ilk sayfadaki uyarın dikkatimi çekti; bize alan aldığımız (türkçe) yerden domain almamamızı tavsiye etmişsin. koskoca dreamhost domaini kapıtığı gibi kayıplara karışacak değil elbet, ben şeyi sormak istiyordum: bu uyarın sırf ne idüğü belirsiz firmaların bu riski için mi, yoksa bizden sakladığın bazı gizli bilgilere mi sahipsin? :)

    bir de dreamhost da bir reseller mı yoksa icann sertifikası var mı?
    peki ya sen domain hakkını kullandın mı? :)

    bu tip firmaların promosyonlarından bizi haberdar ettiğin için ayrı teşekkür, şimdi eğer kampanya bitmeden yetişebilirsem birkaç tane domain alacağım registerfly’dan. sayende 22 dolara alan sahibi oldum, bir de buna 3 dolara domainler ekleyelim :)

    kolay gelsin..

  9. oky demiş ki:
    27 May 2006, 5:56 am

    pardon, asıl sormak istediğimi atlamışım.
    ben sonu .at diye biten bir domain almak istiyorum ama popüler uzantılara göre fiyatı çok daha yüksek. bir yerde 79 dolara görmüştüm hatta. şimdiii:

    1. bu .com.tr’nin avustralya/avusturya için olanı mı, yani şirket mi olmamız lazım almak için?
    2. fiyat farkı neden kaynaklanıyor?
    3. icann’ın belirlediği taban fiyatlar var mı, firmalar bunun üzerine kar koyup mu satış yapıyor (sadece .at için değil, genel soru.)

    umarım sorularımla sıkmıyorumdur.

  10. ali demiş ki:
    28 May 2006, 10:08 am

    Oky, hostdaş olduğumuza sevindim, hatta hesabını şans eseri cahuenga da açmışlarsa komşu bile olabiliriz :)

    Domain’ler ile hosting’in ayrı tutulması önerisini internetteki firmaların kararsız yapıları nedeniyle yaptım. Ama neden sadece bu değil. Senin durumunu ele alalım; şu an Media Temple da barındırdığın domainlerin kayıtlarını da mt de tutuyorsan hepsini başka bir firmaya transfer etmen gerekecek. Üstelik bu transferler, hosting firmaları çoğu durumda reseller hesaplar ile kayıt yaptıkları için, normalden de uzun sürecek. Söz konusu bu alan adları bir kayıt servisinde olsalardı tek yapman gereken dns değişikliği olacaktı, ki o da 48 saatden fazla sürmüyor.

    Dreamhost da, alan adı kaydı söz konusu olduğunda, bir reseller. Bu yüzden kayıt sırasında aldığım ücretsiz alan adımı şu sıralar RegisterFLY’a transfer ediyorum. Eğer senin de transfer etmek istediğin alan adları versa RegisterFLY da bunun için de promosyonlar var; FLY6PROMO kodunu girerek alan adlarını 4$ dan transfer edebilirsin. Hatta yenilemeyi düşündüğün alan adları varsa hiç durma, böylece bunları bir yıl için 4$’a yenilemiş de olursun ;) Kampanya kodunun artık geçerli olmadığı uyarısını alırsan bir iki hafta bekle, yeniden aktif olacaktır. Hatta RegisterFLY dan üyelik aldıysan sana yeni promosyonları eposta ie bildireceklerdir.

    .at alan adları hakkında;
    Bu tip alan adlarına ccTLD (country code Top Level Domain) deniyor. Bahsettiğin .at uzantısı da Avusturya için ICANN tarafından öngrülmüş. .at alan adlarının kaydı için herhangi bir ön koşul aranmıyor, tıpkı .com, .net ve .org gibi her isteyen alabiliyor.

    Bu tip uzantılar ilgili ülkelerin yönetimine devredildiği için fiyat politikaları ve kayıt kriterleri de ilgili ülkenin insiyatifine bırakılıyor, farklar bu yüzden ortaya çıkıyor.

    not:
    Asla sıkılmıyorum, aksine yorumlar sayesinde yazıda değinmeyi unuttuğum şeyleri farkederek eksikleri giderme şansım olduğu için mutluyum :)

  11. oky demiş ki:
    28 May 2006, 3:20 pm

    madem öyle son bir şey daha sorup kaçayım :)

    kişisel bilgilerimizi whois sunucularından gizlemeyi sağlayan servisi ben kendi kendime soyadımı ve adresimi farklı girerek hallettim. bunun aklına gelen bir sakıncası var mı?

    verdiğin cevaplar için teşekkür ediyorum :)

    (bu arada benim hesap oreo’da, komşu olamadık hehe)

  12. Guajira demiş ki:
    28 May 2006, 6:24 pm

    Merhaba OKY,

    ICANN kuralları gereği whois bilgilerin eğer halka açıksa mutlaka doğru olması gerekiyor. Kapalıysa zaten doğru olmasında bi sakınca yok :)

    İlk duruma gelelim. Eğer yanlış isim soyisim girdiysen domain le ilgili bir sorun çıktığında hiç bir hak iddia edemezsin.

    Domain çalıntı kredi kartıyla alındı diye el konma ihtimali var.

    Bi de domain registrar’lar her yıl düzenli olarak mail atıp kullanıcılardan whois bilgilerini güncellemelerini istiyor. eğer düzeltmezsen yine sorun olabiliyor.

    iyi çalışmalar.

  13. oky demiş ki:
    29 May 2006, 2:55 am

    merhaba Guajira,

    evet bir problem çıkma ihtimalinde hak iddia edemeyeceğim hiç aklıma gelmedi, daha doğrusu bir problem ihtimalini hesaba katmadım ben. gerçi bir zamanlar mt’ye kişisel bilgilerimi saklamak istediğimi söylediğimde, kullanıcı bilgilerimi dilediğim gibi değiştireceğimi ve bunun whois’lerden saklanmak için en etkili yol olduğunu söylemişlerdi. şimdi anlıyorum ki bu oldukça tuhaf bir öneriymiş.

    çalıntı kredi kartı ihtimalini ise pek anlamadım. çünkü farz edelim ki ben arkadaşımın veya bir akrabamın kredi kartıyla alışveriş yaptım. prosedürleri pek bilmem ama sanıyorum herkes kendi kredi kartıyla sadece kendine alışveriş yapabilir diye bir kural olduğunu hiç düşünmemiştim.

    gerçi gizlim saklım yok, ama buna karşın internette asıl soyadımı kullanmaktan ezelden beri çekinirim. insanın güvenlik güdüsünden kaynaklanıyor olsa gerek. neyse, cevapların için çok teşekkürler..

  14. Guajira demiş ki:
    29 May 2006, 1:38 pm

    Sevgili OKY,

    Domain’i kaydettiğin isimle kredi kartındaki isim farklı olursa “kredi kartı çalıntı” diye düşünebiliyorlar. Şimdiye kadar benim başıma gelmedi, belki senin de başına gelmeyebilir. Ama ihtimal dahilinde.

    İyi çalışmalar.

  15. talat demiş ki:
    5 September 2006, 9:48 pm

    merahabalar. benim merak ettiğim şey. bir alan adı bir kez kaydedildikten sonra değiştirilemiyormu?.
    ben bir alan adı aldım. adam cep telefonuma kadar herşeyi yazmış ve bu beni rahatsız ediyor.
    acaba değiştirme şansım vaar mı? teşekkürler

  16. ali demiş ki:
    7 September 2006, 7:03 pm

    Tabii ki değiştirebilirsiniz ve hatta, eğer kayıt servisinizin böyle bir hizmeti varsa, gizlilik hizmeti de alabilirsiniz. Kayıt için kullandığınız servisin yetkililerine danışmanızı öneririm.

  17. Skep demiş ki:
    2 November 2006, 10:00 pm

    Merhaba! Öncelikle verdiğiniz “sağlıklı” ve “güvenilir” bilgiler için teşekkür ediyorum.

    Registerfly’dan alan adı aldım. Hesap bilgilerimde telefon numaram 90.535xxxxxx şeklindeyken whois bilgilerinde 905.5xxxxxx şeklinde. Nedeni ne olabilir ve bunu nasıl düzeltebilirim?
    Bir de adres bilgilerini eksik girmenin bir sakıncası var mıdır?

  18. ali demiş ki:
    2 November 2006, 10:21 pm

    RegisterFly’a giriş yaptığınızda kullanıcı kontrol panelinizden sahip oluğunuz alan adlarının whois bilgilerini yeniden düzenleyebilirsiniz. Bu şekilde telefon numaranızı da düzeltme şansınız var. RegisterFly telefon numaralarının 90555-555-5555 şeklinde girilmesini öneriyor, fakat nasıl girerseniz girin mutlaka değişiklikler oluyor :)

    Whois bilgilerinizdeki en önemli bilgiler adınız ve eposta adresinizdir. Eğer kişisel bilgilerinizi gizleyen ProtectFly da kullanıyorsanız diğerlerindeki küçük hatalar önemsizdir.

  19. Skep demiş ki:
    3 November 2006, 1:33 pm

    Teşekkür ederim.

    Registerfly’la ilgili taze tecrubelerimi de paylaşayım.
    Registerfly’a her tescillemeyle ücretsiz kullanabileceğimizi söyledikleri web hosting(1 gb), website builder, web blogger(6 aylık)… gibi servisleri nasıl kullanabileceğimi sorduğumda şu cevabı aldım:
    “You can access free web hosting from Manage Domains section of your Registerfly acount.
    Website builder and web blogger are the paid services.”
    Ancak kullanımıma açık olan sadece whois protection var(henüz aktive etmedim). Yani hosting hizmetini deneme amaçlı da olsa hala kullanamıyorum.
    Domaini promosyon koduyla almış olmam ve kartıma whois protecton’dan başka ekstra servis eklememem(beleş olmayan hiçbir şeyi hayatta eklemem:) aklıma gelen olası sebepler. Sayfalarında(http://registerfly.com/domains/) ücretsiz dedikleri servislere paralı demelerini ise anlamak mümkün değil.

    Ayrıca kontrol panelleri de ilginç, telefon numarasını çarpıtmanın yanında boş bıraktığım fax bölümünde de telefon numarası görünüyor. Domain kilitleme kısmında kilidi açıp kapatabileceğimiz bir opsiyon yok. Bunu da sormuştum yetkililerine ama “domain kilidi” gibi ayrı bir başlıkla sormadığımdan olsa gerek yanıt alamadım.

  20. ali demiş ki:
    3 November 2006, 2:38 pm

    Alan adınızın kilit durumunu, kullanıcını panelinize giriş yaptıktan sonra Manage Domains > ilgilialanadi.com yolunu izleyerek ulaşacağınız, alan adı yönetim panelinden düzenleyebilirsiniz. Bu konuda yandaki şeklin size yardımcı olacağını düşünüyorum. Yine şekildeki ekranda alttan ikinci “Manage Free Website” seçeneği ile 1 GB’lık ücretsiz alanınızı, en alttaki “Whois Privacy Protection” seçeneği ile de kişisel bilgilerinizin gösterilip gösterilmemesi durumunu yönetebilirsiniz (fakat yazımda da belirttiğim üzere bu web alanı oldukça kullanışsız ve pek bir işe yaramıyor).

    Aslında, benim neden RegisterFly kullandığımı yazımdaki şu paragraf oldukça iyi açıklıyor;

    RegisterFly’ın sunduğu diğer özellikleri bir kenara bırakacak olursak, her kayıt işlemi ile sağladığı kişisel bilgilerin gizlenmesi özelliği onu rakiplerinden farklı kılıyor. Normalde bu özellik için 9$ dan 20$’a kadar değişen fiyatlar talep edildiği düşünülürse sadece 6,99$’a bir .com adı almak oldukça ucuz. Bununla birlikte bazı özellikler şişirilmiş, örneğin 1 GB alan veriyorlar ama, ftp desteği de olmayan bu alanı verdikleri sunucunun DNS’i bile yok, alan adınızı normal yönlendirme ile kullanıyorsunuz :)

  21. Skep demiş ki:
    3 November 2006, 3:11 pm

    Kontrol panelindeki sorun benim bulk modification kısmına gidebilme becerimden(!) kaynaklanıyormuş. :) Verdiğim meşguliyet için üzgünüm…

  22. selim acan demiş ki:
    10 November 2006, 1:26 pm

    biliyorsunuz firmalarda insanlar gibi.
    doguyor buyuyor gelisiyor sismalasiyor hantallasiyor.
    iyi yoneticilerin becerisi bu hantallasmayi azaltmak.

    yaklasik 2 senedir RegisterFly (RF) kullanicisiydim. Ese dostada orayi tavsiye ediyordum.
    Daha once Enomun reselleri olan bu firma yakin zamanda ICANN dan onay alip bagimsiz bir satici oldu.
    Yorumumum kisaca “olmaz olaydi”.
    Domainlerin yenilenme duresi geldiginde once Enomdan kendilerine transfer islemi yapiyorlar sonra kayit. Yavas yavas musteriyi kendi databaseleri alitna almaya basliyorlar. Buraya kadar sorun yok. Sorun bu islemi saglikli bir sekilde becerememeleri.
    Burda adini veremeyecegim bir domain adresi onlarin yuzunden yaklasik bir ay kapali kaldi. Adresi yazdiginizda bos domainleri yonlendirdikleri o “salak” reklamli sayfalardan biri cikiyordu.
    Bu sure boyunce tam 16 ticket attim. Derdimi anlatmak icin.
    Her biri orjinal ve yeterince sacma cevaplar aldim.
    Bir kez Enom’u sucladilar. Onlara mesaj atin dediler. Benim para odedigim firma sizsiniz muhatabim sizsiniz Enomun yaptigi bir sey varsada cozmek sizin sorumlulugunuzda diye mail atinca bundan vazgectielr.
    Cevap sureleri BERBAT. Bu 16 ticket sirasinda en iyi cevap sureleri 12 saat en kotusu 53 saat oldu. Ki bazi domainlerimde godaddy altinda. Godady’de 8-9 saati gecen donus suresi yasamadim.
    En sonunda sorun bir sekilde cozuldu ve site calismaya basladi. Ilk yaptigim is ordaki tum domainlerim icin transfer isteginde bulunmak oldu.
    Simdide bu islem icin beklemeye basladim.
    Kisavasi RegisterFly’i kesinlikle tavsiye etmem. Bir sekilde kalitesini bozdu.

  23. Murat Topçu demiş ki:
    17 November 2006, 8:58 pm

    Örnek olarak yarın gece silinecek bir domaini almak istiyorum. Şimdi bu domaini almak için devamlı refresh çekmem yada başkaları kapmasın diye mouse ve klavyemle hız rekorlarımı kırmam gerekiyor? Otomatikmen düşen domaini kendi hesabıma geçirebilecek bir yöntem arıyorum. Bilen, duyan, gören varsa lütfen yardımcı olsun.

    Kolay gelsin.

  24. ali demiş ki:
    17 November 2006, 9:58 pm

    Otomatikmen düşen domaini kendi hesabıma geçirebilecek bir yöntem arıyorum.

    Aradığınız işleme İngilizce “Back Order” deniyor (ve bazen birlikte de yazılabiliyor). Hemen her kayıt firması bu hizmeti veriyor fakat bazen farklı isimler kullanabiliyorlar. Örneğin RegisterFly backorder servisine DropFLY adını veriyor.

  25. Murat Topçu demiş ki:
    17 November 2006, 11:51 pm

    Teşekkürler bilgilendirdiğiniz için ben daha önce duymuştum böyle bir şey olduğunu ama ismini bir türlü hatırlayamadım :( İsimtescil böyle bir hizmetlerinin olmadığını söyleyince bende soruverdim hemen. Peki şimdi bir soru daha sorayım mesela ben bir domaine Back Order talimatı verdim bir başkasıda verdi o zaman ne olacak. Hangimiz alacağız domaini ? Birde oldu ya alırken aynı anda alındı ikimiz beraber aldık hangimize gider. Bunu belirleyen bir kural varmıdır ? Birazdan RegisterFly a birkaç tane Back Order yapacağım. Şimdi back order dediğine göre önceden yapacağız ödemeleri zaten normalide bu olur ama ödemeyi yaparsam ve şirket domaini alamazsa benim parama ne olacak ? Sanki fazla soru sordum :)

  26. Murat Topçu demiş ki:
    18 November 2006, 1:57 am

    Kendi sorumu kendim cevaplayayım :) Backorder yapılan bir domaine eğer iki kişi başvurmuşsa kim daha önce backorder yapmışsa ona gider. O yüzden önceden backorder yapmakta fayda var ;)
    Backorder yapılan paranın ne olacağı konusuna gelince araştırmalarım halen sürmekte :D Yalnız RegisterFly da istediğiniz zaman backorder domaininizi değiştirebilirsiniz gibisinden birşeyler okudum. Bu aceba normalde ödenen parayı geri vermiyoruz ama eğer alamazsanız başka bir domain için backorder yapabilirsiniz anlamınamı geliyor ?

  27. arman demiş ki:
    18 November 2006, 2:39 am

    Murat dostum backorderda verdiğin parayı neredeyse hiç bir firma geri vermez.Zaten backorder domain firmalarının daha fazla kazanma hırsının bir ürünüdür.

  28. Murat Topçu demiş ki:
    18 November 2006, 11:28 am

    Evet bende farkettim ama buraya yazmaya fırsatım olmadı bu arada baya bir araştırdım. Backorder i öyle direk bir firma üzerinden yaparsan şansın çok düşük oluyorumuş. Bunun yerine her firmanın kendi anlaştığı backorder firması varmış. Bunlardan en büyükleri snapmnames ve pool.com imiş. Buralardada backorder yapmak 45 $ dan başlıyor :(. Eğer bir domaine anlaşmalı backorder firmasından yanıt gelirse direk onlara satıyorlar. Yani düşme olayı bile olmuyor. Bu sitelerde ise eğer birden fazla kişi aynı domaine sulanıyorsa direk açıkartırma başlatıyorlar. Bu sayede fiyatları yükseltiyorlar. Bu arada godady backorder sadece günde 2 defa kontrol ediyormuş eğer düşerse alıyormuş yani başkalarınında sulandığı bir domainde alabilme şansınız çok düşük. Otomatik deneme yapan botlar varmış ve daha sık sürelerde bu işi yapabiliyorlarmış. Tabi bu iş eğer anlaşmalı backorder firmasında satın alacak birisi olmazsa işe yarıyor yoksa o elemanlar anında kapıyorlar. Çünkü direk domain kayıt edicisiyle anlaşmalılar :(
    Bu arada bu söylediğim firmalarda bir sürü hile hurda varmış mesela bir tanesi anlaşmalı olaraktan yüksek bir fiyat veriyormuş banka hesabında para olmayıncada direk ondan sonra fiyat veren elemana kalıyormuş tabi ikiside aynı kişi :) Mesela en son 100 dolar verdi ya başkası, kendisi 101 dolar çekiyormuş sonrada sahte hesabıyla basıyor 10.000 doları basıp tüm karşısındaki elemanları eliyormuş :(

    Piyasa çakal olmuş :(. Çok fazla paran varsa gider bastırır alırsın yoksa alamazsın backorderla domain.

  29. Arman demiş ki:
    6 December 2006, 3:33 pm

    Evet aynen öyle murat mesela bu aralar en popüleri tdnam üstünden domain açık arttırma sistemi backorder için bir domaine 1-2 kişi bile başvurmuş olsa bile backorderlıya vermeden direkt kendileri alıyorlar ve açık arttırmaya sunuyorlar. bu işlerden çok para kazanan insanlar var.ben domainlerim düşmesin diye sürekli öyle paralar akıtıyorum ki tahmin edilemez.onların takibi uzatmaları.bir tane domainimi salaklık edip turkticaretten almıştım.domain süresinin bittiğini bilmiyordum.kontrol etmemiştim mail gelir diye.şu anda cezalı durumda ve turkticaret benden 325 ytl istiyor :) ama onlinenic bile 120 usd ye yapıyor.mecburen domainim düşmesini bekliyorum.
    biliyorum ki hiç düşmeyecek o domain çünkü turkticaretin güzel domainlere el koyduğunu bile duymuşluğum var :)

  30. Skep demiş ki:
    7 December 2006, 10:07 pm

    Registerfly’dan alan adı almayı düşünenlerin http://registerflies.com/index.php adresini ziyaret etmelerinde yarar var. Registerflies’a rastlamadan önce registerfly ile ilgili olumsuz yazılarla karşılaşmıştım ama bu siteyi görünce alan adım için endişelenmeye başladım:)

  31. ali demiş ki:
    8 December 2006, 1:43 pm

    Yüksek sayıda kullanıcıya sahip her internet şirketi için firmaadi-sucks.com şeklinde bir alan adına rastlamak mümkün :) Aslında bu biraz da herkesi memnun etmenin gerçekten imkansız olduğunun bir kanıtı bence.

    Verdiğiniz adresi inceledim, görünüşe göre yeni açılmış bir site (ya da içerik öyle gösteriyor). Özellikle dikkatimizi çekmek istediğiniz ya da sizin ilginizi çeken yazı oldu mu bu sitede? Belki üzerine tartışabilir, benzer durumlarla karşı karşıya kaldığımızda firmanın bize yansıyan tepkisini kıyaslayabiliriz böylece ;)

  32. Laçin demiş ki:
    30 October 2007, 11:55 am

    merhaba bu konularda çok acemiyim yeni öğrenmeye başlıyorum. sizin sayenizde wordpress i kurdum bilgisayarıma ve wordpress.com uzantılı blog adresim çalışıyor. fakat ben aldığım alan adını yani lacheen.org u kullanmak istiyorum bunun için aşağıdaki sayfada yazdığım yer doğru değil mi acaba?
    http://farm3.static.flickr.com/2028/1802550601_9e21430531.jpg
    siteyi göster dediğim zaman ya sunucu bulunamıyor diyor, ya da

    Welcome to the home of lacheen.org
    To change this page, upload your website into the public_html directory

    yazısı çıkıyor. hosting bugün alındı acaba beklemem mi gerekiyor?
    teşekkürler.

  33. serdenn demiş ki:
    19 November 2011, 2:40 pm

    Merhaba,

    Burada sohbet baya koyu. Ama blog yazma konusunda epey deneyimim var ama özel alan adına yeni geçiyorum. Bir başka projem olan kişisel blog’um için, isimtescilden serden.in alan adını aldım. Şimdi bu alan adını serdenin.blogspot.com’a uygulamak istiyorum. Blogger’ın bu işi kendi sistemi üzerinden yaptığını sonradan farkettim. Ama şimdi bualan adını bloguma uygulamak istemiyorum. Teşekkürler.

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>