Twitter'da takip et
Ana Sayfa

Bir çoğumuzun bildiği gibi Google, AdSense yayıncısı bir sitenin içeriğini taramak ve ona uygun reklam belleği oluşturabilmek için, arama sonuçlarını oluşturduğu bot’dan farklı bir bot kullanıyor; Mediapartners-Google/2.1 (ya da gayriresmi adı ile “mediabot”).

Google tarafından mediabot ile elde edilen sonuçların arama indeksi içinde yer almayacağı kesin bir dille ifade edilirken, fakat JenSense de okuduğum haber aksini iddia ediyor. Haberde detaylı örnekler ile mediabot’un ziyaretlerinin Google indeksi içinde yer aldığı belirtiliyor. Aşağıda JenSense’in kendi istatistikleri ile Google önbelleğinin kayıtlarını karşılaştırdığı örneklerden birini görebilirsiniz.
İki kaydın zamanlarına dikkat edinEkran görüntüsünde üst kısımda JenSense’in kendi kayıtlarında mediabot’un sitesini ziyaret ettiği zaman ile Google’ın indeksinde yer alan ön belleğin oluşturulma saatine bakacak olursanız aynı oldukları dikkatinizi çekecektir (Google önbellek zamanı GMT ve log zamanı da EST olarak ifade edilmiş).

Peki bunun zararı ne? Hemen her webmaster Google tarafından sitesinin indekslenmesinden memnun olacaktır. Üstelik yeni bir siteniz varsa ve bunu olabildiğince hızlı bir şekilde Google tarafından indekslenmesini sağlamak istiyorsanız site üzerine küçük bir AdSense birimi ekleyerek sorunu çözebileceğiniz anlamına gelse de bu, aslında büyük dezavantajları da beraberinde getiriyor.

Örneğin web sayfanızı yenilemeyi düşünüyorsunuz ve bu niyetle mevcut halinin bir kopyasını oluşturarak üzerinde çalışmaya başladınız. Reklam birimleri nasıl görünecek diye düşünerek onlarıda yerleştirdiniz. Sonuç; eski siteniz de yayında olduğu için mediabot sitenizi tarayıp içeriğini Google indeksine dahil ettiğinde çift içerik oluşturmuş olacaksınız ve tasarım halindeki siteniz tüm aksaklıkları ile indekslenmiş ve kullanıcıların dikkatini (sizin istediğiniz zamandan önce) çekmiş olacak. İkinci olasılık indeks içinde yer almayan yeni bir projenizi hazırlarken de geçerli ve daha da rahatsızlık verici olacaktır.

Bu durumda aklınıza robots.txt veya meta tag‘lar ile bu robotu engelemek gelebilir. Ama söz konusu media bot olduğunda bunlar maalesef işe yaramıyor. Bu robotun amacı indeks oluşturmak olmadığından ne sayfa yönlendirmelerini dinliyor ne de meta tag’ları. Ben en azından robots.txt ile engellenebileceğini biliyordum ama örneklere bakılacak olursa sanırım o da işe yaramıyor :)

JenSense’de durumun AdSense yayıncılarının içeriklerinin denetlenmesi için (kopya içeriğe karşı) yapılmakta olan geçici bir uygulama olabileceğinden bahsediliyor, umarım öyledir :)

“AdSense Mediapartners Bot’unun sonuçları Google arama indeksinde” başlıklı yazıya 2 yorum yapılmış

  1. nahnu demiş ki:
    17 April 2006, 1:11 pm

    ben çalışırken imaj şeklindeki adsense birimlerini kullanıyorum, adsense’in reklam birimlerini toplu halde gösteridiği reklam birimleri sayfasından aldım. hemen her boyuttaki bu imajları sayesinde bu dediğin probem aşılabilir.

    öte yandan bu sadece boyutlandırma ile ilgili bir çözüm, farklı renkler için ne yapılır bilmiyorum.

  2. ali demiş ki:
    17 April 2006, 1:31 pm

    Evet bu yöntem ile reklam renklerinin tasarım ile uyumluluğuna karar vermek oldukça zor olacaktır. Ayrıca reklam görüntülenmediği durumda arkaplanının tek renk ile gösterilmesi, başka bir reklam birimine yönlendirilmesi ve kapanabilir reklam birimlerinin işlevselliği gibi özelliklerin test edilmesi de imkansız olacaktır.

    Sonuçta bir şekilde gerçek reklam birimleri çalışmak zorunda kalınıyor :) Umarım JenSense’in tahmini doğrudur ve geçici bir durumdur, eğer öyle değil de bir politika değişiliği ise bir çok webmaster’ın işini zorlaştıracaktır.

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>